Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

LNG, prvi izbor za dual-fuel brodove

AAA

Izvor fotografije: ambient_pix / Shutterstock.com

LNG ostaje prvi izbor za narudžbe dual-fuel brodova, uprkos nedavnom porastu narudžbi za brodove na metanol ili amonijak, prema Rystad Energy.

Postoje različita mišljenja o tome koliko je LNG ekološki prihvatljiv, ali njegove prednosti uključuju dostupnost, prisustvo infrastrukture i konkurentnost cijena.

Više od 2,400 brodova globalno, opremljeno je za rad na LNG, dok je još 1,000 brodova naručeno, ali još uvijek nije isporučeno.

Car carrier se pojavio kao značajan faktor u usvajanju LNG-a u pomorskoj industriji, zajedno sa kontejnerskim brodovima i, naravno, LNG carrier-ima. Više od 75% novih narudžbi za car carrier-e u 2023. godini bilo je za dual-fuel motore na LNG. Mnogi od ovih novih brodova mogu se prilagoditi za korišćenje alternativnih goriva, kao što su amonijak ili metanol, što opisuje posvećenost industrije dugoročnoj održivosti.

Uprkos povećanju potrošnje i isporuke LNG brodova, metanski propusti i dalje predstavljaju značajan izazov za pomorsku industriju, napominje Rystad Energy. “Metanski propusti mogu se dogoditi ne samo tokom procesa sagorijevanja u motorima brodova već i tokom procesa bunkerisanja. To u velikoj mjeri zavisi od kvaliteta infrastrukture i efikasnosti korišćene tehnologije. Sektor mora sarađivati sa regulatornim tijelima i tijelima za donošenje politika kako bi uspostavili stroge standarde i najbolje prakse za operacije bunkerisanja.” napominju analitičari Rystad Energy-a.

Izvor: naftikachronika.gr

Podijeli vijest:

Leave a Reply