Skip to main content
search
VijestiZabava

Losos kao saveznik u borbi protiv holesterola

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Nova studija Univerziteta Kolorado otkriva da konzumacija lososa može znatno smanjiti nivo lošeg holesterola, zahvaljujući najmanje četiri jedinjenja prisutna u ovoj ribi. Istraživanje, objavljeno u Journal of Nutrition, pokazuje da jedenje lososa unosi u organizam preko 30 metaboličkih jedinjenja koja imaju pozitivne efekte na kardiovaskularno zdravlje.

Naučnici su identifikovali 508 jedinstvenih jedinjenja u lososu, od kojih dva već poznata doprinose smanjenju holesterola i poboljšanju zdravlja srca. Studija je uključila 41 učesnika na mediteranskoj ishrani, koja je obogaćena ribom, nemasnim mesom, integralnim žitaricama, te voćem i povrćem. Nakon dvonedeljnog perioda konzumacije lososa, učesnici su pokazali značajno smanjenje ukupnog holesterola, LDL holesterola, triglicerida i apolipoproteina B.

Istraživanje takođe naglašava važnost izbora vrste lososa, pri čemu se divlji pacifički losos smatra najzdravijom opcijom zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina. Osim toga, mediteranska ishrana, koja uključuje losos, prepoznata je kao zlatni standard za produženje očekivanog životnog vijeka i poboljšanje opšteg zdravlja.

Ova studija potvrđuje dugogodišnje preporuke nutricionista o značaju uključivanja lososa u ishranu kao efikasnog načina za smanjenje rizika od srčanih oboljenja i poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja.

Izvor: uzivo24.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply