Skip to main content
search
VijestiSvijet

Lov na zamjenu putanja svjetske trgovine

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Napadi u Crvenom moru ubrzavaju “odlazak” brodarskih kompanija iz ove ključne arterije svjetske trgovine, prisiljavajući ih da tragaju za alternativnim putanjama za transport svojih tereta. U tom “lovu” na preusmjeravanje svoje robe, na scenu ne stupaju samo velike brodarske kompanije, već i digitalni start-upovi. Posebno se ističe digitalna platforma Trucknet Enterprise Ltd. koja organizuje transport proizvoda iz luka u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahrein-u preko Saudijske Arabije i Jordan-a do Izraela, a zatim u Evropu, prema riječima izvršnog direktora platforme, gospodina Hanan Friedman-a. U međuvremenu, Hapag-Lloyd AG razmatra povezivanje luke Jebel Ali u Dubai-ju sa dva istočna saudijska pristaništa i Jeddah-om na zapadnoj obali, prema izvještaju Bloomberg-a.

Valja napomenuti da su robe iz Indije, Tajlanda, Južne Koreje i Kine u posljednjih nekoliko sedmica transportovane kamionima, prema Friedman-u. Međutim, količine proizvoda prevezenih kamionima su znatno manje u odnosu na one prevezene brodovima.

Portparol Hapag-Lloyd-a, gospodin Nils Haupt, naglasio je da su planirane kopnene veze srednjoročno rješenje za one koji transportuju ograničene količine robe.

Putovanje od luke Jebel Ali do Haifa-e u Izraelu zahtijeva 3-4 dana, u poređenju sa deset ili više dana potrebnih za putovanje oko Rta dobre nade.

Značajno je istaći da se nove trasirane rute mogu koristiti kao “uvod” u veći ekonomski koridor Indija-Srednji Istok-Evropa, čije stvaranje podržavaju Sjedinjene Američke Države.

Izvor: naftikachronika.gr

Podijeli vijest:

Leave a Reply