Skip to main content
search
VijestiSvijet

LR tankeri na ivici nestajanja iz Crvenog mora: Kriza mijenja pravila pomorskog transporta

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

U svjetlu sve izraženije krize u Crvenom moru, svjedočimo temeljitim promjenama u dosad ustaljenim pravcima pomorskog transporta robe. Prema analizi kompanije Vortex-a, posebno je upečatljivo smanjenje prolazaka tankera kroz moreuz Bab-el-Mandeb, što signalizira značajne promjene u globalnoj logistici pomorskog prometa.

Naime, broj prolazaka ovih tankera sada je redukovan na tek nešto više od jednog dnevno, označavajući drastičan pad u odnosu na prethodne periode. Ova pojava posebno pogađa tokove nafte i njenih derivata, kao što su mlazno gorivo i dizel, koji se iz Zapadne obale Indije i Bliskog istoka upućuju prema Evropi. Najveći udarac zabilježen je na transport kerozina, gdje u periodu od 22. do 26. januara nije zabilježen nijedan prolazak kroz moreuz Bab-el-Mandeb.

Značajno je napomenuti da se transport naftnih derivata sa Bliskog istoka i Zapadne obale Indije prema Evropi tradicionalno oslanja na LR tankere. Međutim, preusmjeravanje ovih brodova oko Rta dobre nade, umjesto korišćenja rute Crvenog mora, povećava ton-milje za putovanje iz indijske luke Sikka prema Evropi za oko 75%, kako za LR1 tako i za LR2 tankere.

Posebno intrigantan podatak iz analize odnosi se na period od 23. do 27. januara, kada je 44% prolazaka tankera kroz moreuz Bab-el-Mandeb uključivalo naftu i njene derivate ruskog porijekla. Ova informacija bacila je svjetlo na novu dinamiku u globalnoj distribuciji energenata, ukazujući na potencijalne geopolitičke i ekonomske implikacije za pomorski transport i globalno tržište naftnih derivata.

Izvor: naftikachronika.gr

Podijeli vijest:

Leave a Reply