Skip to main content
search
VijestiSvijet

Lučka uprava apeluje na EU: Pozicionirajte luke pametno za budućnost Evrope

By 08/04/2024April 9th, 2024Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Evropska unija se suočava sa izazovom usklađivanja tranzicije ka održivoj ekonomiji sa očuvanjem našeg prosperiteta. Fit for 55 i REPowerEU su usmjereni na ostvarenje tog cilja. Lučka uprava Rotterdam naglašava budućoj Evropskoj komisiji i Parlamentu potrebu za stabilnim politikama i snažnim podsticajem zelene energije i cirkularne ekonomije.

Boudewijn Siemons, generalni direktor Lučke uprave Rotterdam-a: “Stavite implementaciju energetske tranzicije u centar pažnje i koristite evropske luke inteligentno da osigurate stratešku autonomiju.”

“Geopolitičke tenzije i povećani pritisak na industriju zahtijevaju snažan stav od Evropske unije. Luka Rotterdam posjeduje veliki industrijski kompleks i predstavlja glavni čvor za kontejnere, energiju i sirovine. Ovdje, kao i u mnogim drugim evropskim lukama, susreću se veliki izazovi, kao što su činjenje međunarodnog transporta održivijim, pouzdani lanci snabdijevanja za biznise i potrošače i ubrzavanje održivosti industrije bez gubitka konkurentnosti. Stoga, luke mogu i žele igrati važnu ulogu u osiguravanju budućnosti Evrope. Nije slučajno što u Rotterdam-u kažemo: kada je luci dobro, evropskoj ekonomiji je dobro,” izjavljuje Siemons.

Lučkoj upravi je jasno da mnoge industrijske kompanije u Rotterdamu žele investirati u održivost svoje proizvodnje, ali još nisu donijele konačnu odluku o investiciji. Za njih je ključno da evropska investiciona klima nudi dovoljno sigurnosti i perspektiva za budućnost. ETS podstiče industriju da postane održivija, a Mehanizam za prilagođavanje granice ugljienika (CBAM) pojačava globalnu ravnopravnost. Široka, na podsticajima zasnovana evropska industrijska politika, neophodan je dodatak održavanju komercijalne aktivnosti, posebno ako Evropa želi smanjiti svoju zavisnost od drugih zemalja i ostati lider u inovativnoj, održivoj proizvodnji.

Luka Rotterdam ulaže znatna sredstva u stvaranju transporta održivijim u narednih nekoliko godina, sa nadom da će imati pozitivan uticaj na sektore koji posluju međunarodno. Zato zagovara dodatne evropske podsticaje da se obnovljiva goriva učine konkurentnijim.

Izvor: Port of Rotterdam

Podijeli vijest:

Leave a Reply