Skip to main content
search
VijestiSvijet

Luka Antwerp-Bruges mora da plati više od 44 miliona dolara u sporu oko koncesije “DP World-a”

AAA

Izvor fotografije: Port of Antwerp-Bruges

Luka Antwerp-Bruges moraće da plati 41,3 miliona eura (44,7 miliona dolara), plus troškove i kamatu kompaniji “DP World”, prema presudi u arbitražnom slučaju Međunarodnog centra za rješavanje investicionih sporova (ICSID).

Rekordna kazna, koja bi na kraju mogla da iznosi i do 100 miliona eura, zaključak je sedmogodišnjeg spora o koncesiji, na doku Deurganck, koji je počeo prije skoro dvadeset godina.

Dok Deurganck je otvoren za otpremu u septembru 2005. godine, a zapadna strana je tada dodijeljena “MSC-PSA-u”, koji su zajedno otvorili najveći kontejnerski terminal u luci Antwerp, “MPET”, dok je “DP World” tada dobio istočnu stranu doka za izgradnju terminala.

Kada je PSA odlučila da premjesti sve svoje kontejnerske operacije u Deurganck, obim “DP World-a” bio je manji od očekivanog, a luka je “PSA-u” dodijelila 40 hektara koncesije “DP World-a”. Taj potez nije podržala grupa iz Dubaija, a 2017. godine, državni lučki gigant je koristio ICSID da riješi spor.

U aprilu 2021. godine, sud je presudio da je odluka luke Antwerp da povrati zemljište, opravdana iz četiri razloga. Jedino neriješeno pitanje, koje je sada išlo u korist “DP World-a”, bilo je da li je već isplaćena kompenzacija odgovarajuća i realna prema međunarodnom pravu.

Luka, u vlasništvu dva grada, saopštila je da će preispitati odluku, ali da je i dalje uvjerena da je odluka o povratu imovine iz 2014. godine, zaštitila njen međunarodni saobraćaj i promovisala zapošljavanje u i oko luke.

„U svakom slučaju, pozitivno je što sada postoji odluka koja daje pravnu sigurnost svim uključenim stranama“, navodi se u saopštenju Lučke uprave Antwerp-Bruges.

Analitičari za transport kontejnera u “Alphaliner-u”, rekli su da je presuda pokrenula pitanje da li bi dvije strane mogle da pronađu alternativno rješenje, ističući „optimalnu i konstruktivnu operativnu saradnju i razumijevanje “DP World-a”, jednog od najvažnijih operatera terminala“.

Izvor: Splash247

Podijeli vijest:

Leave a Reply