Skip to main content
search
VijestiSvijet

Luka Antwerp-Bruges povećava tržišni udio u krizi pogođenoj 2023

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Količina tereta u svim većim sektorima brodarstva pretrpjela je udarac 2023. godine, prema rezultatima Luke Antwerp-Bruges, jer su dešavanja u svijetu pogodila lance snabdijevanja, uzrokujući spiralni rast inflacije u SAD-u i Evropi i smanjenje potražnje.

Ukupna količina tereta u tonama smanjena je za 5,5% na 271 milion tona, ali su suvi i rasuti teret pali na 14,8 miliona i 10 miliona tona, 13,9% i 18,8% respektivno. Tečni rasuti teret pao je za 2,1% na 88,7 miliona tona, dok je protok kontejnera, daleko najveći sektor sa 137,2 miliona tona, pao na 12,5 miliona teu, što je pad od 7,2%. Ro-Ro teret je takođe pao za 2,1%, na 21 milion tona, ali je količina automobila poništila trend na 3,56 miliona novih automobila, što je porast od 9% u odnosu na godinu.

Prema saopštenju luke Antwerp-Bruges, slab globalni ekonomski rast i niža potražnja za robama pogodili su globalnu potražnju, međutim, belgijska luka je saopštila da je prošla bolje od svojih konkurenata u rasponu Hamburg-Le Havre sa svojim tržišnim udjelom koji je porastao za 0,6% bodova na 30,2% prošle godine.

Izvršni direktor luke Jacques Vandermeiren rekao je da je pad potražnje očekivan s obzirom na to da su sjevernoevropske luke “u središtu ekonomskih i geopolitičkih izazova”.

U turbulentnijim vodama bitno je da, koristeći naš strateški plan kao kompas, nastavimo plovidbu fokusiranu u pravom smjeru., dodao je Vandermeiren.

Prema navodima luke, očekuje se da će se u narednih 10 godina uložiti 2,9 milijardi eura u izgradnju nove infrastrukture.

Izvor: Seatrade Maritime

Podijeli vijest:

Leave a Reply