Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Luka Antwerp-Bruges pretovarila preko 3,2 miliona TEU u prvom kvartalu

AAA

Izvor fotografije: Ceri Breeze / Shutterstock.com

Luka Antwerp-Bruges saopštila je da, uprkos stalnim kompleksnostima u geopolitici i makroekonomiji, njen rast obima, koji je prvenstveno vođen obnovom prometa kontejnera, ističe otpornost luke.

Nakon globalnog usporavanja potražnje za kontejnerskim transportom u 2023. godini zbog ekonomskih neizvjesnosti i inflacije, promet kontejnera počeo je da se oporavlja u februaru u belgijskoj luci, pri čemu je mart zabilježio najviši mjesečni promet od marta 2021. godine.

To se odrazilo na povećanje ukupnog prometa kontejnera u tonama za 8,6% i porast TEU (3.287.000 TEU) za 6% u poređenju sa prvim kvartalom 2023. godine. Luka Antwerp-Bruges takođe je zabilježila povećanje svog tržišnog udjela u rukovanju kontejnerima unutar obima Hamburg-Le Havre za 0,3 procentna poena na 29,9%.

Dok, su obimi prometa konvencionalnog generalnog tereta zabilježili pad od 7,8% u poređenju sa istim periodom prošle godine, pokazali su rast od 6,9% u poređenju sa posljednjim kvartalom 2023. godine.

Promet gvožđa i čelika ostao je stabilan, s povećanjem dolaznih tokova za 1,4% i padom odlaznih tokova za 3,8%. Međutim, većina ostalih roba zabilježila je pad prometa u poređenju sa prvim kvartalom 2023. godine.

Takođe, u prvom kvartalu ove godine, Luka Antwerp-Bruges pretovarila je ukupan teretni promet od 70,4 miliona tona, što je povećanje od 2,4% u poređenju sa odgovarajućim periodom prošle godine.

Izvor: Container News

Podijeli vijest:

Leave a Reply