Skip to main content
search
VijestiJadran

Luka Koper iznad plana

AAA

Izvor fotografije: Dkojich / Shutterstock.com

Tuka Koper poslovala je dobro u prvih devet mjeseci 2023. godine, svi finansijski pokazatelji premašili su planirane pokazatelje za taj period.

Neto prihodi od prodaje iznosili su 233,9 miliona eura, što je na nivou prihoda ostvarenih u istom periodu prošle godine, odnosno 8 odsto ili 17,8 miliona eura više od planiranog. Veći prihod ostvaren je zahvaljujući većem pretovaru kontejnera i automobila, većem obimu usluga punjenja i pražnjenja kontejnera i višim cijenama usluga, dok su prihodi od skladišta, usled postepenog smirivanja situacije u globalnoj logistici i kraćeg zadržavanja robe u skladišta, bili manji za 17,8 miliona eura.

Ostvarena operativna dobit (EBIT) u septembru iznosila je 51,6 miliona eura i premašila je planiranu za 92 odsto, odnosno 24,7 miliona eura, što je rezultat većih neto prihoda od prodaje i manje za 3 odsto, odnosno 6,2 miliona eura.

Operativni rezultat (EBIT) je očekivano niži u odnosu na isti period prošle godine, na račun nižih prihoda od neaktivnosti i većih troškova usled inflatornih pritisaka, dodatnog zapošljavanja i promjena u poslovnoj strukturi. EBITDA je takođe bila 47 odsto veća od planirane i iznosila je 76,1 milion eura u septembru, dok je neto dobit od 47,5 miliona eura premašila plan za 85 odsto.

Izvor: emorje.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply