Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Luka Piraeus: Proširenje terminala za vozila

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Luka Piraeus će postati jedan od najvećih tranzitnih centara za plovila u istočnom Mediteranu, pošto je 6. februara svečano otvoreno proširenje terminala za vozila (OLP), površine od oko 40.000 m2, na sjevernoj strani luke.

Nova investicija podružnice kompanije “Cosco” je iznosila 20 miliona eura, pružajući mogućnost za parkiranje dodatnih 5.100 automobila. Ona je dio obaveznih ulaganja Organizacije, prema Ugovoru o koncesiji, te je projekat Prioriteta II.

Novim projektom su obuhvaćeni radovi na proširenju postojećeg pristaništa, izgrađenog 1962. godine, uz poboljšanje i dogradnju lučke infrastrukture, elektroinstalacija…

Ministar pomorstva i ostrvske politike Christos Stylianidis, govorio je o važnom dostignuću koje otvara široke nove perspektive luci Piraeus, i značajno jača njenu konkurentnost, dodajući da nova infrastaruktura predstavlja ključni korak ka jačanju funkcionalnosti ove luke i promovisanju njenih komercijalnih aktivnosti na globalmom nivou.

Ministar je, takođe rekao da luka Piraeus ovom investicijom postaje pretovarno čvorište u Sredozemnom moru i, na inovativan način, doprinosi razvoju luke, kao razvoju cjelokupne grčke privrede.

Ministar saobraćaja Christos Staikouras je istakao da je luka Piraeus jedna od najbrže rastućih luka na svijetu, jer je geografska lokacija čini vitalnim tranzitnim, trgovinskim, logističkim, turističkim i komunikacionim čvorištem, osvrćući se na izmjenu javno-privatnog Sporazuma 2021. godine, kako bi se obezbijedilo nesmetano izvođenje projekata i investicija. Kako je izjavio, projekat, koji je završen 22. jula 2023. godine, i za koji je radilo više od 250 ljudi, djelovaće kao pokretač razvoja šireg regiona, i dodatno unaprijediti konkurentnost i atraktivnost luke kao tranzita. Predstavljaće i čvorište za skladištenje vozila i robe za područja Sredozemnog i Crnog mora i sjeverne Afrike.

Izvor: naftikachronika.gr

Podijeli vijest:

Leave a Reply