Skip to main content
search
VijestiSvijet

Luka Roterdam: 2023. godina je bila ključna na putu ka potpunoj tranziciji

By 24/02/2024March 12th, 2024Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Port of Rotterdam

U 2023. godini, Luka Roterdam započela je put transformacije ka održivosti, obilježen značajnim odlukama i investicijama i primjetnim napretkom na različitim frontovima.

Iako je bila suočena sa izazovima poput geopolitičkih nemira i ekonomskih previranja, Luka je pokazala snagu i predanost svojoj održivoj evoluciji.

Teretni saobraćaj doživio je pad od 6.1%, uglavnom pod uticajem geopolitičkih faktora, usporavanja ekonomije i inflacije. Međutim, usred ovih izazova, Luka je napravila značajne korake ka održivosti.

Uprkos izazovima, lučka uprava održala je finansijsku stabilnost, pri čemu je prihod porastao za 1.9%, a investicije su iznosile 295.4 miliona eura, što je gotovo 15% više u odnosu na prethodnu godinu.

Glavne investicije usmjerene su ka razvoju infrastrukture, ističući dugoročnu posvećenost Luke ka unapređenju svojih objekata i operacija.

Značajne investicije usmjerene su ka proširenju kontejnerskih terminala, sa planovima za povećanje kapaciteta i mjera održivosti na terminalima koje su pod menadžmentom APMT-a i RWG-a. Početak primjene najsavremenijih logističkih sistema i softverskih alata dodatno je poboljšao efikasnost i održivost lučkih operacija.

Napravljeni su značajni koraci po pitanju agende energetske tranzicije, sa primjetnim razvojem projekata poput Porthos-a i nacionalne mreže za vodonik. Ove inicijative ističu posvećenost luke smanjenju emisija ugljenika i promovišu upotrebe zelenih energetskih rješenja.

Izvor: Port of Rotterdam

Podijeli vijest:

Leave a Reply