Skip to main content
search
VijestiSvijet

Luka Roterdam: Na putu ka održivoj budućnosti kroz cirkularnu ekonomiju

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Socijalno-ekonomski savjet Holandije (SER) definiše cirkularnu ekonomiju kao sistem u kojem se “radikalno efikasnije koriste sirovine, ostali materijali i proizvodi, a kako bi se ograničila upotreba prirodnih resursa i smanjio ekološki pritisak tokom proizvodnje, korišćenja i faze otpada”.

Luka Roterdam ističe značaj tranzicije sirovina za održivost, istovremeno smanjujući svoju zavisnost od nestabilnih ili nepouzdanih zemalja.

U cirkularnoj ekonomiji, proizvodi se recikliraju na kraju svog životnog vijeka, a ključnu ulogu igraju obnovljive sirovine poput biomase i zelenog vodonika. Kao rezultat, postoji smanjenje, ako ne i eliminacija potrebe za ekstrakcijom novih sirovina iz zemlje.

Za luku Roterdam, tranzicija sirovina, poznata i kao karbonska tranzicija, poznata je tema. Prema riječima Nica van Doren-a, direktora za nove poslove u Luci Roterdam, ugljovodonici – ključne komponente dobijene iz nafte, igraju glavnu ulogu u različitim proizvodima, od benzina do sintetičkih vlakana. Roterdam je pionir u proizvodnji biogoriva, a sa svojim postojećim fabrikama i planovima za proširenje, cilj je u narednih 6 godina proizvoditi količinu biogoriva koja je ekvivalent 20% zapremine fosilnih goriva proizvedenih 2019. godine.

Sa trenutnim kapacitetima proizvodnje i planiranim proširenjima, Roterdam je na dobrom putu da ostvari cilj proizvodnje 6,3 miliona tona biogoriva do 2030. godine.

Posvećenost Luke Roterdam cirkularnoj ekonomiji, održivosti i inovacijama, pozicionira ovu holandsku luku kao jednog od lidera globalne ekološke tranzicije.

Izvor: Safety4Sea

Podijeli vijest:

Leave a Reply