Skip to main content
search
VijestiSvijet

Luka Rotterdam bilježi pad TEU-a usprkos stabilnim finansijskim rezultatima

AAA

Izvor fotografije: Aerovista Luchtfotografie / Shutterstock.com

Luka Rotterdam je u 2023. godini obradila 13,4 miliona TEU-a, što predstavlja pad od 7% u poređenju sa prethodnom godinom. Dodatno, protok kontejnera izražen u tonama bio je 130,1 milion tona, što je za 6,8% manje.

“Protok kontejnera pokazao se veoma volatilnim u posljednjim godinama kao odgovor na Covid i geopolitičke razvoje događaja,” rekao je zvaničnik Luke Rotterdam, dodajući da su glavni razlozi za pad koji je počeo u 2022. i nastavio se u 2023. godini “niža potrošnja, manja proizvodnja u Evropi i prekid obima robe za Rusiju i iz Rusije usljed sankcija.”

Osim toga, promet RoRo saobraćaja pao je za 5% na 25,9 miliona tona, dok je sektor balkera zabilježio pad od 15,1%, što se u velikoj mjeri može pripisati padu tarifa za kontejnere.

Pored toga, promet rasutog tereta u 2023. bio je niži za 11,8% u odnosu na 2022., dok je promet tečnog tereta bio za 3,4% manji nego prošle godine.

Međutim, Uprava Luke Rotterdam izvijestila je o finansijskoj stabilnosti sa prihodima koji su porasli za 1,9% na 841,5 miliona eura EBITDA povećanim za 0,9% na 548,6 miliona eura i neto rezultatom koji je pao za 5,6% na 233,5 miliona eura.

Uprava Luke uložila je ukupno 295,4 miliona eura tokom prethodne godine, skoro 15% više nego u 2022. Najveće investicije bile su investicije u obalu za kontejnerski sektor (72,9 miliona eura), nasipanje zemljišta za Prinses Alexiahaven (23,1 milion eura) i odbojnike na Rozenburg lokovima (12,8 miliona eura).

Boudewijn Siemons, izvršni direktor Uprave Luke Rotterdam, izjavio je, “2023. godina je donijela nastavak geopolitičkih nemira, niski ekonomski rast zbog viših kamatnih stopa i zastoj u globalnoj trgovini, što je sve logično uticalo na protok u luci Rotterdam. Međutim, godina je takođe obilježena brojnim važnim odlukama o investicijama i prekretnicama u tranziciji ka održivoj luci.

Izvor: Container News

Podijeli vijest:

Leave a Reply