Skip to main content
search
VijestiSvijet

Luka Singapur testira prvu svjetsku upotrebu amonijaka kao pomorskog goriva

AAA

Izvor fotografije: Maritime and Port Authority of Singapore

Maritime and Port Authority of Singapore (MPA) izvještava da je prva svjetska upotreba amonijaka kao pomorskog goriva na brodu pod zastavom Singapura, Fortescue Green Pioneer, uspješno izvedena u Luci Singapur ranije ovog mjeseca.

Brod je bilo bunkerisan tečnim amonijakom iz postojećeg postrojenja za amonijak Vopak Banyan Terminal na ostrvu Jurong za probu goriva koja je održana ranije ovog mjeseca.

Završetkom probe goriva, Fortescue Green Pioneer je takođe dobio odobrenje od strane Singapore Registry of Ships (SRS) i oznaku ‘Gas Fuelled Ammonia’ od klasifikacionog društva DNV za upotrebu amonijaka.

Cristina Saenz de Santa Maria, regionalna menadžerka za Jugoistočnu Aziju, Pacifik & Indiju, DNV, rekla je: „Ponosni smo što smo partneri s Fortescue-om i MPA-om na ovom prelomnom projektu, koji postavlja novi standard za upotrebu amonijaka kao pomorskog goriva i jača vođstvo Singapura u alternativnom gorivu za bunkering.

Radeći usko sa oba tima tokom posljednje dvije godine, sproveli smo rigorozan proces kvalifikacije tehnologije kako bismo osigurali sigurnost i efikasnost sistema goriva amonijaka i prerade motora. Uspješan završetak ovog projekta odražava posvećenost Fortescue-a i MPA da podstiču inovacije i saradnju u industriji, viziju koju dijelimo u DNV-u dok pomažemo našim klijentima da ostvare svoje ciljeve dekarbonizacije.“

Izvor: shipmanagementinternational.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply