Skip to main content
search
VijestiSvijet

Luke u Stockholm-u prijavljuju se za sredstva EU da bi podstakle svoju dekarbonizaciju

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Luke u Stockholm-u, u saradnji sa drugim lukama i zainteresovanim stranama, dobile su zeleno svjetlo za prijavu dobijanja sredstava EU za tri inicijative održivosti, sa fokusom na razvoj elektroenergetske infrastrukture.

Vlada je dala odobrenje za sve tri aplikacije iz luka u Stockholm-u, u saradnji sa drugim lukama, koje se podnose Evropskom fondu za povezivanje Evrope (CEF), za prijavu za bespovratna sredstva. Ciljevi uključuju poboljšanje električne infrastrukture, povećanjem kopnenih energetskih veza u lukama Stockholm-a i drugim lukama. Ovo ima za cilj da obezbijedi prelazak na održiviji transport sa minimalnim emisijama čestica vazduha na pristaništu.

„Ova pozitivna odluka švedske Vlade pokazuje da je povećana elektrifikacija transportnog sektora, sa fokusom na brodarstvo, prioritetna oblast. Ovo proširenje će rezultirati većom sposobnošću da ispunimo svoje i ekološke ciljeve EU“, rekao je Jens Holm, predsjednik odbora za luke Stockholm-a.

Razvoj kopnenih energetskih veza za kontejnerske i putničke brodove u ključnim lukama, jedan je od planova klimatskih ciljeva EU za 2030. i konverzije „Fit for 55“ na zeleniju (ekološku) politiku brodarstva.

Ako projekti budu nagrađeni sredstvima EU, oni će trajati između 2024. i 2025. godine, odnosno najkasnije do 2026. godine.

Većina redovnih trajektnih linija do i iz Stockholm-a i Nynashamn-a, već je povezana sa električnom energijom na kopnu.

Izvor: Safety4Sea

Podijeli vijest:

Leave a Reply