Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Maersk i Hapag prodrmali kontejnersko snabdijevanje uz New Alliance

AAA

Izvor fotografije: Simon Maas / Shutterstock.com

Maersk i Hapag-Lloyd iznenadili su industriju najavom planova za pokretanje novog saveza što je odmah pokrenulo pitanje o budućem obliku sektora.

Drugi i peti najveći kontejnerski prevoznik saopštio je da će pokrenuti novi savez pod nazivom Gemini Cooperation u februaru 2025. nakon što Maersk okonča saradnju sa MSC Mediterranean Shipping, a Hapag se povuče iz svog učešća u Alliance.

Dvije kompanije su istakle da se radi o dugoročnoj operativnoj saradnji, a ne o promjeni strategije ni jedne ni druge kompanije. Maersk nastavlja slijediti svoju viziju integrisane logistike, dok Hapag uvjerava kupce da je njegov fokus i dalje na otpremi. Rekli su da će nova saradnja donijeti fleksibilnu i međusobno povezanu mrežu sa fokusom na pouzdanost. Oni naglašavaju poboljšani kvalitet usluge i vrijeme tranzita i pristup široko povezanoj mreži čvorišta za pretovar.

Maersk je prije godinu dana objavio da je pristao da prekine svoju saradnju poznatu kao 2M sa MSC-om i da su obje kompanije provele prošlu godinu pozicionirajući svoje poslovanje. Maersk integriše velike akvizicije za logistiku i ubrzava dekarbonizaciju sa prvim kontejnerskim brodovima na metanol, dok se MSC brzo širi, gradi nove brodove i agresivno kupuje polovnu tonažu.

Gemini Cooperation će biti veliko partnerstvo sa posvećenim osobljem i flotom od oko 290 plovila. Imaće kombinovani kapacitet od 3,4 miliona TEU, pri čemu će Maersk osigurati 60 posto kapaciteta, a Hapag 40 posto. On će opsluživati ​​sedam trgovina između Azije, Sjedinjenih Država, Bliskog istoka, Mediterana, Sjeverne Evrope, Indije i Transatlantika. Kompanije su saopštile da plan predviđa 26 glavnih usluga fokusiranih na pretovarna čvorišta i šatl usluge.

Jedan od ključnih fokusa biće pouzdanost. Najavili su ono što su nazvali “ambicioznim ciljem” da isporuče pouzdanost rasporeda iznad 90 odsto nakon što mreža bude u potpunosti puštena u rad.

Razgovarajući o planovima, izvršni direktor Maersk-a Vincent Clerc nazvao je Hapag idealnim okeanskim partnerom.

Iznenađujuća najava postavlja pitanja o budućem sastavu industrije kontejnerskog transporta. Vjeruje se da će MSC biti samostalan, dok Ocean Alliance u ovom trenutku ostaje nepromijenjen. Savez gubi svog najvećeg člana, posebno što postavlja pitanja za ONE jer prevoznik nastavlja svoju ekspanziju s velikim narudžbinama novih plovila.

Regulatori su fokusirani na koncentraciju unutar segmenta kontejnera, a Evropska unija je najavila da ukida izuzeće od antimonopolskih pravila za brodarsku industriju.

Izvor: The Maritime Executive

Podijeli vijest:

Leave a Reply