Skip to main content
search
VijestiSvijet

Maersk i MSC postižu dogovor o proširenju brazilskog terminala u Santosu

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Ministarstvo luka i aerodroma Brazil zajedno sa Santos Port Authority obnovilo je koncesiju za Brasil Terminal Portuário (BTP) na 20 godina nakon više od dvogodišnjeg pregleda. BTP je zajednički poduhvat terminala APM Maersk-a i Terminal Investment Limited-a (TIL) MSC-a i radi u luci Santos od 2013. godine.

BTP je podnio predlog za obnovu zakupa 2021. godine Santos Port Authority kao dio poteza Brazila da privatizuje operacije u luci. Međutim, proces je zahtijevao dug pregled i suočio se sa protivljenjem drugih terminala koji su rekli da će dva prevoznika nepravedno dominirati lukom i brazilskom trgovinom. Promjena vlade takođe je zaustavila plan za prodaju luka u cilju pomoći brazilskoj ekonomiji koja se bori.

Kao dio dogovora o produženju ugovora do 2047. godine, BTP izvještava da planira uložiti oko 390 miliona dolara u kontejnerski terminal u narednim godinama, pri čemu se očekuje da će iznos dostići ukupno 514 miliona dolara do završetka projekta. To predstavlja jednu od najvećih privatnih investicija u lučku infrastrukturu u Brazilu u posljednjih 10 godina.

Prema riječima generalnog direktora BTP-a Ricardo Arten-a, prioritet kompanije je povećanje operativnog kapaciteta terminala za 40 posto. Kompanije su naglasile da terminal trenutno rukuje sa 1,5 miliona TEU godišnje, što je do 95 posto njegovog kapaciteta. Rekli su da negativno utiče na efikasnost terminala i luke i ponekad su brodovi bili prisiljeni da se preusmjere zbog gužve u luci.

Izvor: The Maritime Executive

Podijeli vijest:

Leave a Reply