Skip to main content
search
VijestiSvijet

Maersk imenovao svoj prvi brod na metanol

AAA

Izvor fotografije: Maersk press library

Prvi veliki kontejnerski brod sa pogonom na metanol, nazvan “Ane Maersk”, svečano je imenovan na ceremoniji u brodogradilištu HD Hyundai Heavy Industries (HD HHI) u Ulsan-u, Južna Koreja.

Ovaj brod odaje počast Ane Mærsk Mc-Kinney Ugglai, predsjednici Fondacije A.P. Moller i Holding-a A.P. Moller, pri čemu je ceremoniji imenovanja prisustvovala njena najstarija unuka kao kuma. Brod je kršten tradicionalnim razbijanjem boce šampanjca o njegov pramac.

“Ova serija brodova imaće transformativni učinak na našu ambiciju da napredujemo u našim vodećim klimatskim ambicijama u industriji. To je vizualni i operativni dokaz naše posvećenosti održivijoj industriji. Sa ‘Ane Maersk’ i njenim sestrinskim brodovima proširujemo našu ponudu rastućem broju poslovnih subjekata koji teže smanjenju emisija iz svojih lanaca snabdijevanja.” izjavio je Vincent Clerc, izvršni direktor A.P. Moller-Maersk.

Kontejnerski brod “Ane Maersk” predstavlja prvi od Maersk-ove flote od 18 velikih brodova sa pogonom na metanol, čija je isporuka zakazana između 2024. i 2025. godine.

Izvor: Container News

Podijeli vijest:

Leave a Reply