Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Maersk kaže „ne još“ za povratak na Crveno more

AAA

Izvor fotografije: Mariusz Bugno / Shutterstock.com

Tri mjeseca nakon što je počeo preusmjeravati sve svoje brodove sa prolaza kroz Crveno more, Maersk je danas obavijestio svoje klijente da je još uvijek prerano u njihovoj procjeni da nastave sa uobičajenim rutama. Naveli su da plovidba oko Afrike omogućava najbolju stabilnost lanca snabdijevanja, prema njihovoj procjeni, ističući da je promjena kompleksna i da žele osigurati da će biti održiva na duže staze i izbjeći dalje poremećaje.

Navode da su svjesni da se Operacija Aspides oblikovala i pozdravljaju je kao pozitivan razvoj događaja zajedno sa naporima predvođenim od SAD-a. Maersk piše da su takođe u “neprekidnom dijalogu” i prate razvoj događaja u regionu.

“Nažalost, i naša interna analiza kao i uvidi koje smo dobili iz spoljnih izvora i dalje ukazuju da je nivo rizika u regiji i dalje povišen,” napisali su u svojem najnovijem upozorenju klijentima.

“U Maersk-u smo svjesni da su neke druge brodske linije nastavile ploviti kroz Crveno more uprkos sigurnosnim rizicima ili su najavile svoje planove za nastavak plovidbe,” navodi se u upozorenju od 22. marta. “Poštujemo pravo svakog prevoznika da donosi takve odluke pojedinačno. U isto vrijeme, nastavljamo sa našom procjenom da trenutna situacija ne dozvoljava da donesemo sličnu odluku i još uvijek vjerujemo da je plovidba preko Rta dobre nade i oko Afrike trenutno najrazumnije rješenje i ono koje trenutno omogućava najbolju stabilnost lanca snabdijevanja.”

Među glavnim prevoznicima, samo CMA CGM je rekao da je spreman da nastavi tranzite.

Izvor: The Maritime Executive

Podijeli vijest:

Leave a Reply