Skip to main content
search
VijestiSvijet

Maersk Line Ltd. napušta Crveno more nakon napada na brodove pod američkom zastavom

By 25/01/2024March 12th, 2024Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: David G40 / Shutterstock.com

Brodovi Maersk Line Limited (MLL) Maersk Detroit (84.626 DWT) i Maersk Chesapeake (35.119 dwt) plovili su u tjesnacu kada je posada vidjela eksplozije u blizini. Brodovi su u to vrijeme imali pratnju američke mornarice i dobili su instrukcije da preokrenu kurs dalje od tjesnaca.

AIS signali pokazuju da su oba broda napustila Oman.

“Nakon eskalacije rizika, MLL obustavlja tranzit u regiji do daljnjeg.”, rekao je portparol Maersk Line-a u izjavi nakon incidenta. “Bezbjednost naše posade je od najveće važnosti…”

Procjenjuje se da je 70-90 posto međunarodnog kontejnerskog prometa napustilo rutu Crveno more-Suec zbog rizika od napada, iako je ruta najbrža pomorska veza između Azije i Evrope.

MLL, podružnica kompanije Maersk koja upravlja brodovima pod američkom zastavom, sa američkom posadom pod subvencijom američke vlade, nastavila je da koristi bržu rutu Crveno more-Suec. Veliki udio tereta MLL-a čine dobra i oprema u državnom vlasništvu, uključujući vojni teret.

Kao i većina drugih velikih brodova, danska matična kompanija A.P. Moller-Maersk preusmjerava sve svoje brodove pod stranom zastavom i sa stranom posadom dalje od Crvenog mora i koristi rutu oko Rta dobre nade.

Izvor: The Maritime Executive

Podijeli vijest:

Leave a Reply