Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Maersk-ov nedostatak tonaže revitalizuje 2M alijansu

AAA

Izvor fotografije: Denys Yelmanov / Shutterstock.com

Maersk i MSC su obnovili svoju 2M alijansu prije nego što je okončana, jer su ponovo počeli da pružaju zajedničke usluge poslije najave njenog raspuštanja u januaru 2023.

Brodovlasnici će se razdvojiti u januaru sljedeće godine i brzo su počeli da pružaju samostalne usluge prošle godine, ali podaci MDS Transmodala pokazuju da je broj Maersk-ovih i MSC-ovih usluga sa Dalekog Istoka ka Evropi, koje je pružao samo jedan od dva partnera, počeo da opada nakon što su zajedničke usluge sa azijsko-evropskih linija gotovo bile ukinute.

Nivoi individualnih usluga su varirali, padajući na nulu do kraja 2019. na uslugama koje su obuhvatale rute sa Dalekog Istoka preko Bliskog Istoka i Indijskog potkontinenta do evropskih destinacija, da bi se potom povećali na 41% tokom pandemije i 53% do četvrtog kvartala 2023.

Nakon najave da će se 2M alijansa okončati, razdvajanje usluga se ubrzalo.

Slična razdvajanja usluga su zabilježena na direktnijim linijama sa Dalekog Istoka ka Evropi, pri čemu su usluge pojedinačnih brodovlasnika dostigle 95% u četvrtom kvartalu 2023.

Međutim, nakon napada na plovila koja su prolazila kroz Crveno more, plovila su preusmjerena oko Rta dobre nade, a analitičarka MDS Transmodala Antonella Teodoro objasnila je da je kao rezultat toga došlo do značajnog povećanja broja zajedničkih Maersk i MSC usluga.

Na linijama FE-Evropa, MDS podaci otkrivaju da se sada 14% usluga pruža zajednički, dok su linije FE-Evropa sa pozivima na Bliskom Istoku i Indijskom potkontinentu na 12% zajedničkih operacija od drugog kvartala ove godine.

Teodoro je rekla da je to zbog preusmjeravanja oko afričkog Rta koje zahtijeva znatno više tonaže, koju Maersk, kako kaže, nema dovoljno.

“Posmatrajući brojke, Maersk je manje ulagao u brodove i kada su morali preusmjeriti brodove oko Rta, čini se da Maersk nije imao dovoljno tonaže za preusmjeravanje svih usluga,” istakla je Teodoro.

MDS Transmodal je dodao da njihovi podaci pokazuju značajno preraspoređivanje tonaže na linije Azija-Evropa, sa Sjevernog Atlantika, što pokazuje da preusmjeravanja u Crvenom moru utiču na druge regije, uprkos masovnom prilivu novih brodova u poslednjih godinu i po dana.

Nadalje, Teodoro smatra da bi Maersk i MSC mogli nastaviti sa nekim sporazumom o dijeljenju plovila (VSA) nakon raspuštanja njihove alijanse, pa čak i kada Gemini Cooperation postane operativan.

Portparol Maersk-a je rekao da danska kompanija ne komentariše promjene u uslugama, već je uputio kupce na njihovu web stranicu, dok MSC nije dao komentar.

Izvor: Container News

Podijeli vijest:

Leave a Reply