Skip to main content
search
VijestiSvijet

Maersk-ov prihod smanjen za 30 milijardi dolara u protekloj “tranzicionoj godini”

AAA

Izvor fotografije: Gerard Koudenburg / Shutterstock.com

Kao i većina ostalih kontejnerskih operatera, Maersk je zabilježio pad finansijskog rezultata u 2023. godini.

Ukupan prihod danske kompanije u 2023. je iznosio 51 milijardu dolara što je pad od 30 milijardi u odnosu na 2022., dok je EBITDA potonula sa 37 milijardi dolara na 9,5 milijardi dolara, a EBIT sa 31 milijardu dolara na 4 milijarde dolara.

Vincent Clerc, izvršni direktor kompanije Maersk, izjavio je povodom ovoga: “2023. godina bila je tranziciona godina nakon vanrednog tržišnog uzleta izazvanog pandemijom. Postigli smo stabilne finansijske rezultate uprkos značajno izmijenjenim okolnostima i dobro smo pozicionirani ka očekivanim izazovima u 2024. godini. Preduzimanjem ranih i odlučnih mjera za striktno upravljanje troškovima, prilagodili smo se novoj stvarnosti. Potrebno je da nastavimo sa napretkom u logističkom poslovanju kako bismo se uskladili sa našim ciljevima, te nastavljamo sa sprovođenjem transformacije i unaprijeđenjem konkurentnosti.”

Maersk je istakao da se smijernice za 2024. godinu baziraju na očekivanju da će globalni rast obima kontejnera biti u opsegu od 2,5% do 4,5%, uz očekivanje da će Maersk rasti u skladu sa tržištem.

Izvor: Container News

Podijeli vijest:

Leave a Reply