Skip to main content
search
VijestiSvijet

Maersk pada na treće mjesto, dok MSC planira proširenje vođstva flote

AAA

Izvor fotografije: Solarisys / Shutterstock.com

Prema Sea-Intelligence-u, kada se projektuje buduća veličina flote brodarskih kompanija, uobičajeno je dodati trenutnu veličinu flote veličini knjige narudžbi. Međutim, ovaj pristup pojednostavljuje dinamiku, jer se brodarske kompanije bave različitim strategijama, kao što su trgovanje na tržištu polovnih brodova i prilagođavanje korišćenja iznajmljenih brodova.

Opremljeniji metod uključuje analizu strategija prilagođavanja flote pojedinačnih brodarskih kompanija u poslednjim godinama. Klijenti mogu bolje predvidjeti buduće veličine svojih flota razmatrajući kako svaka kompanija upravlja svojom polovnim brodovima i njihove preferencije za vlasničke naspram iznajmljenih brodova.

“Da smo koristili jednostavniji pristup za predviđanje trenutnih veličina flota, bazirano na stvarnoj floti i knjizi narudžbi od prije dvije godine, za 8 od 10 najvećih kompanija, stvarni rast flote ispao bi manji nego što bi pojednostavljena projekcija sugerisala,” objašnjava Alan Muprhy, izvršni direktor Sea-Intelligence.

“To implicira da isporuka novih brodova obično vodi većinu kompanija da takođe smanje kapacitet, prodajom vlasničkih brodova na tržištu polovnih ili vraćanjem iznajmljenih brodova. Samo MSC i ONE odstupaju od ovoga, takođe preuzimajući dodatne brodove.” dodaje Murphy.

Slika pokazuje projektovane veličine flota za april 2026. koristeći i pojednostavljene i prilagođene pristupe. Prilagođeni pristup uključuje trenutne strategije, pretpostavljajući da će one opstati u naredne dvije godine. Prema ovim projekcijama, očekuje se da će MSC značajno povećati svoju prednost u veličini nad CMA CGM, koji se prognozira da će postati drugi najveći prevoznik, nadmašujući Maersk.

Takođe, vrijedi napomenuti da je Hapag-Lloyd nedavno otkrio svoju novu strategiju za 2030. godinu, sa ključnim prioritetom održavanja pozicije unutar pet najvećih prevoznika. Međutim, postizanje ovog cilja zahtijevaće promjenu strategije u odnosu na poslednje dvije godine, jer neuspjeh u tome bi mogao rezultirati šestim mjestom, iza ONE.

Izvor: Container News

Podijeli vijest:

Leave a Reply