Skip to main content
search
VijestiSvijet

Maersk saopštava da nema pregovora sa militantnim Hutima

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

A.P. Moller-Maersk i Hapag-Lloyd negirali su bilo kakav pakt sa jemenskim Huti pobunjenicima kako bi se olakšalo sigurno kretanje plovila kroz Crveno more, nakon što su dionice brodarskih kompanija potonule zbog izvještaja o sklapanju poslova.

Dionice kontejnerske kompanije pogođene su izvještajem danske publikacije ShippingWatch u kojem se navodi da su održani sastanci između pobunjenika Huti i brodovlasnika i da su neki dogovori o sigurnom prolazu već dogovoreni.

Publikacija nije imenovala kompanije koje su navodno sklopile paktove. Maersk A/S je pao za 5,7% u Copenhagen-u, nakon što je ranije pao za čak 8,4%, dok je Hapag-Lloyd pao za 8,2% u 17:15h u Frankfurt-u, nakon što je ranije pao čak 10,5%.

Ostale kompanije koje su zabilježile pad uključuju i Kuehne & Nagel i Frontline.

Pakt o sigurnom prolazu značio bi veće udaljenosti plovidbe između Azije i Evrope, uzrokujući porast ponude plovila i vjerovatno pad cijena transporta.

Dionice kontejnerskih kompanija ojačale su posljednjih sedmica zbog predviđanja da će zbog napada pobunjenika stope rasti jer kompanije izbjegavaju regiju.

Izvor: gCaptain

Podijeli vijest:

Leave a Reply