Skip to main content
search
VijestiSvijet

Maersk Tankers i Mitsui & Co., Ltd. udružuju snage u narudžbi novih brodova na amonijak

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Maersk Tankers, preko svoje povezane kompanije, danas je potvrdila narudžbinu do deset VLAC-ova na amonijak, kod Hyundai Samho Heavy Industries u Koreji.

Takođe, Maersk Tankers saopštio je da će Mitsui & Co., Ltd. postati suinvestitor u prva četiri broda.

Novogradnje od 93.000 kubnih metara, sa klasifikacijom American Bureau of Shipping class, biće među najvećim brodovima na amonijak, kako kompanija navodi, i sposobni su za prevoz punog tereta amonijaka.

Prva četiri VLAC-a trebala bi biti isporučena od kraja 2026. godine, a ugovor uključuje opciju za dodatnih šest brodova. Brodovi će biti u operaciji Maersk Tankers nakon njihove isporuke.

Čisti vodonik i čisti amonijak čine se ključnim komoditetima tokom tranzicije ka čistoj energiji, a Maersk Tankers se obavezuje da pruži pomorski transport čistog amonijaka sa svojih gotovo 100 godina iskustva u radu sa tankerima i gasnim brodovima.

“Potrebni su konkretni koraci da se tanker industrija unaprijedi tokom energetske tranzicije, i u Maersk Tankers-u želimo da odigramo svoju ulogu u ostvarivanju transporta čiste energije. Gradimo našu tradiciju rada sa gasnim tankerima, kako bismo ponudili ključnu uslugu transporta koja će pomoći tranziciji. Kroz ovu inicijativu, moći ćemo da uslužujemo proizvođače i korisnike čistog amonijaka širom svijeta sa visoko energetski efikasnim i sigurnim brodovima.” rekla je Tina Revsbeck, direktorica Maersk Tankers-a.

Izvor: Shipping Telegraph

Podijeli vijest:

Leave a Reply