Skip to main content
search
VijestiSvijet

Magni Partners proširuje flotu: Stižu dodatna dva VLCC-a iz Kine, a biće ih uskoro i još

AAA

Izvor fotografije: Vytautas Kielaitis / Shutterstock.com

Tor Olav Trøim, prvi čovjek Golar-a, poslovni mag, koji između ostaloga stoji i iza privatne investicione kompanije Magni Partners, nastavlja sa svojim povratkom na tržište tankera i to kupovinom dodatna dva VLCC broda od renomiranog kineskog brodogradilišta New Times Shipbuilding.

Ovo je nastavak Trøim-ovog povratka u tankerski biznis, najavljenog još na prošlogodišnjoj konferenciji Marine Money u New York-u.

Tada je Trøim otkrio svoju namjeru da opet investira u ovaj sektor nakon 15-godišnje pauze, i  to sa početnom narudžbom od dva VLCC-a od 320,000 dwt od kineskog New Times-a.

Novi brodovi biće isporučeni iz Kine u avgustu i novembru 2026. godine, a osim toga Trøim je dogovorio opcije za kupovinu dodatna četiri broda istih karakteristika.

Planirani datum isporuke ova četri dodatna VLCC-a iz New Times-a je druga polovina 2027. godine, a ugovori su sklopljeni putem dvije novostvorene kompanije, Andes Shipping i Andes Shipping II.

Cijena prva dva broda iznosi 135 miliona dolara po plovilu, dok je za ostale brodove dogovorena cijena od oko 117 miliona dolara.

Izvor: Splash247

Podijeli vijest:

Leave a Reply