Skip to main content
search
KarijeraVijesti

Maksimiziranje potencijala žena u industriji rekreativnog pomorstva

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Osnivačica organizacije Global Women in PR, Susan Hardwick, u razgovoru sa Kim Hollamby govori o svojoj karijeri i koracima zasnovanim na istraživanjima koje kompanije treba da razmotre kako bi stvorile i zadržale ženske lidere u industriji.

Ako, tražite informisanu perspektivu o jednakosti žena unutar pomorske industrije i šireg radnog svijeta, onda je Susan Hardwick veoma dobra osoba sa kojom biste mogli provesti sat vremena.

Ulazak Sue u sektor rekreativne pomorske djelatnosti desio se tokom studentskih dana, kada je radila na London Boat Show-u za jednog od vodećih britanskih trgovaca nautičkom opremom tog vremena, Captain OM Watts. Nakon što je odvojila vremena za putovanja, radila je kao organizator događaja specijalizovan za okeanologiju, farmaciju i prehrambenu industriju, prije nego što je ponovo krenula na putovanja i bila član posade na superjahti.

Po povratku u Ujedinjeno Kraljevstvo, Sue je preuzela ulogu u Ladyline, brzorastućem pomorskom poslu s inovativnim i marketinški sposobnim vlasnikom, Gerry Perry-jem. Polazeći od svoje primarne djelatnosti kao upravitelja marine i lanca prodaje plovila, kompanija je pokrenula seriju prodavnica nautičke opreme, te se pripremala za lansiranje interne kreditne kartice, inicijative koja je bila znatno ispred svog vremena. Nakon angažmana na projektu kreditne kartice, Sue se okrenula svijetu odnosa sa javnošću, koji je bio jednako pun inovacija.

“PR je bio novonastajuća disciplina,” prisjeća se Sue. “Gerry je planirao da zaposli muškarca, ali je zatim pročitao u Financial Times-u da su najbolji PR ženski diplomci stari 25 godina. Diplomirala sam i imala 24 godine, pa sam skoro zadovoljila sve uslove. Ponudio mi je fleksibilno radno vrijeme, još jednu inovaciju te ere, tako da sam mogla nastaviti živjeti u Londonu umjesto da se preselim 260km dalje. Takođe, se složio da mogu često putovati u inostranstvo da bih pomogla sa nabavkom i saznala više o poslovanju i njegovim proizvodima. Bilo je uključeno puno povjerenja.

Bila sam u neobičnoj poziciji za ženu u to vrijeme, ali nisam bila svjesna koliko je situacija bila jedinstvena, jer mi nikada nije palo na pamet da žena ne može raditi ono što sam ja radila. Na univerzitetu sam diplomirala uz muške studente na jednakoj osnovi i otišla odande sa mišljenjem da mogu birati šta želim raditi, za razliku od moje majke od koje se očekivalo da odustane od uspješne karijere kada dobije djecu.

Gledajući iz ove perspektive i prisjećajući se raznih komentara i iskustava, shvatila sam da uopšte nije bilo ravnopravno igralište u to vrijeme. Sve ostale in-house PR kolege, bili su muškarci, i ja sam bila u industriji kojom dominiraju muškarci, sa vrlo malo žena na višim pozicijama.”

Sue je ubrzo učila svoj zanat: “Gerry mi je rekao da pozovem svakog urednika časopisa o plovidbi na ručak u Savoyu u Londonu kako bih im mogla pričati o onome što Ladyline planira pokrenuti, i to je uspjelo. Radila sam za kompaniju tri godine i naučila mnogo.”

Ladyline se širila, kreditna kartica je zaživjela, i kompanija je pokrenula novi model franšize, što je takođe bio novi koncept. Otvoreno je više od 30 poslovnica. Ladyline je potom prodat i preuzeo je novi smjer što je Sue podstaklo da traži novu ulogu u PR-u.

Nakon razmatranja raznih ponuda, Sue je odlučila da pokrene svoj sopstveni posao – Hardwick Public Relations. Kompanija je imala značajan spisak klijenata, uključujući BMW Marine, Sealine International i IPC Media. Nakon mnogo godina uspjeha, Hardwick PR se spojio sa Affinity Consulting dijelom Porter Novelli Countrywide. Sue je nastavila raditi sa klijentima iz pomorske industrije, dok je dodavala neke poznate globalne brendove viskija i druge potrošačke proizvode. Takođe je nekoliko godina vodila pres službu Cowes Week.

Tokom tog vremena, Sue se prvi put uključila u organizacije koje teže da povezuju, promovišu i podržavaju žene unutar posla.

Sue se kasnije udružila sa još jednom istaknutom članicom Women in PR, Angelom Oakes, da bi zajedno osnovale Global Women in PR (GWPR) kako bi povezale ženske mreže širom svijeta. U ranoj fazi ih je podržao generalni direktor Public Relations and Communications Association, Francis Ingham, koji je osigurao podršku od PR trgovinskih tijela širom svijeta. GWPR sada ima mreže za umrežavanje u Australiji, Francuskoj, Njemačkoj, Gani, Indiji, Italiji, MENA, Meksiku, Rumuniji, Singapuru i Ujedinjenom Kraljevstvu,i nastavljaju se širiti.

“Program mentorstva Empower koji smo pokrenuli prije dvije godine je jedinstven,” objašnjava Sue. “Žene srednjih godina koje žele napredovati povezuju se sa nekim od najuticajnijih žena u industriji. Povratne informacije nam govore da je to neprocjenjivo.”

“Posljednjih pet godina istražujemo i objavljujemo Godišnji indeks koji mjeri neka od pitanja i izazova sa kojima se suočavaju žene koje rade u našoj industriji, kao što su fleksibilno radno vrijeme, uznemiravanje, bolja rodna ravnoteža na nivou upravnog odbora i starosna diskriminacija. Pokazatelj rodne jednakosti se promijenio u nekim aspektima, ali ako pogledate broj žena starijih od 50 godina koje i dalje rade u PR sektoru, ima ih vrlo malo, što znači da nedostaje uzora. Druge industrije, kao što je pomorska, vjerovatno se suočavaju sa sličnim izazovima.”

“Bez obzira u kojoj industriji radite, sve mora početi sa ohrabrivanjem. Samo pogledajte šta se sada događa u ženskom fudbalu. Ne tako davno, žene iz Britanije nisu mogle učestvovati u ovom sportu takmičarski. Sada vidimo koliko je to normalno i male djevojčice gledaju televizijske utakmice misleći da to mogu i one.

Uvijek je bilo uspješnih žena koje rade u pomorskoj industriji dok sam ja bila uključena, ali to je bio izuzetak, a ne pravilo. Stvari su se nesumnjivo promijenile, ali je važno da sve više narednih generacija žena vidi potencijal karijere u pomorstvu. Naučili smo u GWPR-u da često treba stvoriti bolju ravnotežu da bi žene mogle prosperirati i prepoznati potrebne stvari za ohrabrivanje razvoja ženskih lidera. Trebamo olakšati ženama da se nose sa domaćim pitanjima uz rad. Maksimiziranje talenata žena na radnom mjestu je dobro za poslovanje i za preduzeće.”

Izvor: metstrade.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply