Skip to main content
search
VijestiNautika

Malta – Nesporni svjetski lider u registraciji superjahti

By 16/01/2024January 18th, 2024Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Kao šefica odjeljenja za jahting u jednoj od vodećih lokalnih advokatskih kancelarija, Alison Vassallo ističe da razvoj prve nacionalne politike za superjahte u Malti ne bi mogao biti pravovremeniji.

Dr Alison Vassallo je partner u advokatskoj kancelariji Fenech & Fenech, gdje vodi odjeljenje za jahting. Njeno obimno iskustvo u sektoru, uključujući doprinose kreiranju politika, takođe je dovelo do toga da je bila koorganizator prvog simpozijuma o superjahtama 2022. godine. Takođe, je predsjedavajuća poslovnim odjeljenjem za jahting u privrednoj komori Malte.

Posljednjih godina, Malta je postigla stabilan napredak u sektoru superjahti, privlačeći neke od najljepših jahti i uticajnih vlasnika. Danas je Malta nesporni svjetski lider u registraciji superjahti i najveća evropska zastava. Ovaj uspjeh se temelji na pravnim zaštitama koje se pružaju finansijerima, efikasnim opcijama poreskog strukturiranja, čvrstom pravnom sistemu i pojednostavljenim procedurama uvoza. Ovo je nadopunjeno izvrsnim marinama, uslugama popravke, opremanja i agentura koje se nude jahtama koje fizički dolaze na naše obale.

“Jedna od ključnih snaga naše jurisdikcije je da, za razliku od nekih naših evropskih komšija, koji su ponekad zauzimali pristup kažnjavanja vlasnika jahti, Malta je tokom godina prepoznala vrijednost koju ova industrija donosi i preduzela konkretne korake da je podrži. Osim toga, privatni sektor i vlasti su konstantno radili ruku pod ruku u usluživanju ovog nišnog sektora, pri čemu je naša mala veličina nesumnjivo olakšala razvoj i upravljanje individualnim odnosima.”

Izvor: maltaceos.mt

Podijeli vijest:

Leave a Reply