Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

MAN i Eastern Pacific Shipping zajedno na obuci za amonijak

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Pitanje ko će obučavati pomorce za upravljanje brodovima na alternativna goriva predstavlja veliko pitanje za industriju. U jeku brojnih obavještenja vezanih za amonijak na Posidonia-i ove sedmice, MAN Energy Solutions i Eastern Pacific Shipping (EPS) potpisali su sporazum o obuci posade u rukovanju ovom toksičnom hemikalijom kao pomorskim gorivom.

Izvršni direktor EPS-a, Cyril Ducau, i Bjarne Foldager, menadžer za Dansku u MAN Energy Solutions, potpisali su ranije ove sedmice Memorandum o razumijevanju koji definiše kako će se pomorci EPS-a obučavati zajedno sa inženjerima MAN-a, kako za sigurno rukovanje amonijakom za dual fuel motore, tako i za transport alternativnih goriva, uključujući amonijak, u budućnosti. Partneri će sarađivati sa klasifikacionim društvima i regulatorima po potrebi.

Komentarišući MoU, Ducau je rekao: “Ovaj MoU ne samo da naglašava značaj našeg partnerstva sa MAN Energy Solutions dok pionirski vodimo zelenu transformaciju industrije, već dopunjuje našu nedavnu obavezu da sarađujemo sa zainteresovanim stranama poput Pomorske i lučke uprave Singapura, kako bismo stvorili pravo okruženje za siguran transport alternativnih goriva poput amonijaka. Omogućiće nam da izazove adresiramo sveobuhvatnije kako bismo razvili prilagođenu obuku koja će poboljšati sigurnost posade i ojačati ekološke aspekte dok bezbjedno dekarbonizujemo globalnu pomorsku industriju.”

EPS, sa sjedištem u Singapuru i pod kontrolom Idan Ofer-a, upravlja flotom od 250 brodova, od kojih je više od 70 dual-fuel. Kompanija ima 6,000 zaposlenih na moru i na kopnu.

Saradnja EPS-a s MAN-om je dugogodišnja, a partneri trenutno sarađuju na predstojećoj isporuci MAN B&W dual fuel motora na amonijak za seriju brodova Newcastlemax i veoma velike carrier-e amonijaka.

“U MAN Energy Solutions smo uvijek bili impresionirani pomorskim osobljem EPS-a koje je pokazalo izuzetnu sposobnost prilagođavanja promjenama i suočavanja sa svim vrstama tehničkih izazova. Ovaj ‘mogu to uraditi’ duh i posvećenost izvrsnosti će im dobro doći pri rukovanju alternativnim gorivom poput amonijaka i jedinstvenim izazovima koje ono predstavlja. Obuka koju će dobiti osoblje EPS-a pokriće niz inovacija i sigurnosnih mjera koje smo ugradili u dizajn našeg motora na amonijak kako bismo obezbijedilii siguran i pouzdan rad na moru. Ne mogu zamisliti boljeg partnera sa kojim bismo mogli raditi.” – prokomentarisao je Foldager iz MAN-a.

EPS trenutno ima četiri broda tipa Newcastlemax u izgradnji u brodogradilištu Qingdao Beihai u Kini i šest VLCC-a na amonijak u brodogradilištu Jiangnan. Planirano je da brodovi budu isporučeni 2026/27. godine.

Izvor: Seatrade Maritime

Podijeli vijest:

Leave a Reply