Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

“Marine Medical Solutions” podiže svijest o nepravilnoj upotrebi antibiotika na brodovima

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Vodeći pružalac usluga medicinske podrške za posadu, “Marine Medical Solutions” (MMS), zabrinut je zbog porasta broja članova posade koji dobijaju nepotrebne antibiotike, koji mogu smanjiti efikasnost ovih vitalnih lijekova u budućnosti.

Kompanija kaže da bi kapetani brodova, u idealnom slučaju, trebalo da traže medicinski savjet kad god osjete potrebu da daju pomorcima antibiotike, jer je ova vrsta lijekova od koristi samo kada se liječi bakterijska infekcija. Neodgovarajuća ili prekomjerna upotreba antibiotika dovodi do otpornosti na antibiotike i doprinosi nastanku bakterijskih sojeva otpornih na antibiotike, koji će ostaviti ne samo pomorce, već i širu populaciju u većem budućem riziku, kada razviju bakterijsku infekciju, i to bi na kraju moglo dovesti do ekonomskih gubitaka za pomorstvo.

Doktor Jens Tulsner (na slici), izvršni direktor “MMS-a”, rekao je: „Svjedoci smo zabrinjavajućeg trenda u kojem kapetani i pomorci, sa malo medicinskog znanja, pribjegavaju antibioticima, kao brzim rješenjem za različite zdravstvene probleme na brodovima. Nepravilna upotreba antibiotika ne samo da ne uspijeva da riješi osnovni uzrok bolesti, na primjer, neće imati uticaja na virusne infekcije, kao što su prehlada i grip ili druge ozbiljnije bolesti, već može da učini korisnike podložnim nepotrebnim i neprijatnim nuspojavama.”

Kapetani imaju ovlašćenje da donose medicinske odluke, uključujući administraciju lijekova, ali prolaze samo oskudnu medicinsku obuku prije preuzimanja komande nad plovilom, i povezane odgovornosti za zdravlje i dobrobit posade. Ovaj nedostatak medicinske stručnosti doveo je do zabrinjavajućeg obrasca, gdje se antibiotici daju prerano, što produžava ili pogoršava zdravstvene probleme, a ne riješava ih, kaže “MMS”, a u nekim slučajevima, pomorci čak donose sopstvene antibiotike na brod i sami ih propisuju.

Zbog toga što ne traže odgovarajuće medicinske savjete, postoji značajni broj pomoraca sa uznapredovalim stadijumom bolesti, koji zahtijevaju hospitalizaciju i repatrijaciju. Ovo ne samo da predstavlja značajan finansijski teret za pomorske kompanije, već i ometa poslovanje, i ugrožava dobrobit članova posade, saopštila je kompanija.

Izvor: shipmanagementinternational.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply