Skip to main content
search
VijestiSvijet

Maritime Single Window postaje obavezan od januara 2024.

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Prema IMO-u, za samo nekoliko nedjelja – od 1. januara 2024. – postaje obavezno za luke širom svijeta da koriste Maritime Single Window za razmjenu informacija potrebnih prilikom dolaska broda, tokom boravka i pri odlasku.

Kako je saopšteno, ova promjena je u skladu sa težnjama međunarodnog pomorstva da ubrza digitalizaciju i dekarbonizaciju sektora i rezultat je izmjena FAL konvencije.

Završetak pilot projekta Maritime Single Window-a za Facilitation of Trade (SWiFT) obilježen je ceremonijom predaje novo razvijene generičke platforme Maritime Single Window-a (MSW) luci Lobito u Angoli. Novi digitalni sistem Maritime Single Window-a omogućava elektronsko podnošenje, putem jednog online portala, svih informacija potrebnih različitim agencijama za efikasno carinjenje brodova tokom poziva u luci.

Ceremonija predaje 20. novembra 2023. uslijedila je nakon sedmodnevnog testiranja prihvatanja korisnika (13-17. novembar), koje je organizovala Port Authority of Singapore (MPA), sa zvaničnicima International Maritime Organization, MPA i luke Lobito. SWiFT projekat je jedno od strateških partnerstava IMO-a sa donatorima.

“Sa Maritime Single Window-om za zahtjeve razmjene podataka prema Konvenciji o olakšavanju međunarodnog pomorskog saobraćaja, koji postaje obavezan u lukama od 1. januara 2024., lekcije i iskustvo stečeno tokom SWiFT projekta doprinijeće implementaciji MSW-ova globalno.” – rekao je gospodin Julian Abril, šef odjeljenja za facilitaciju IMO-a.

Izvor: Safety4Sea

Podijeli vijest:

Leave a Reply