Skip to main content
search
VijestiSvijet

Maritime UK predstavlja sedmu verziju “Industry Code of Practice for Maritime Autonomous Ship Systems”

AAA

Izvor fotografije: Maritime UK press

Maritime UK lansirala je sedmu verziju “Industry Code of Practice for Maritime Autonomous Ship Systems” (PASB).

Ubrazani tempo promjena u pomorskoj autonomiji zahtijevao je ažurirane smjernice za one koji posjeduju i upravljaju sistemima pomorskih autonomnih brodova (PASB).

Iako nije pravni tekst, ovaj kodeks je korišćen od strane proizvođača, pružaoca usluga i drugih, kao dio njihovog svakodnevnog rada. Mnogi proizvođači su izvijestili da klijenti zahtijevaju usklađenost sa kodeksom kao osnovom za pregovore o ugovoru.

Sedma verzija donosi ažurirane smjernice o različitim temama, uključujući unutrašnje vodene puteve i standarde operatora.

The Maritime UK Autonomous Systems Regulatory Working Group (MASRWG), je prvi kodeks prakse objavila u novembru 2017. godine, što je naišlo na sveopšte odobravanje u industriji širom svijeta, nakon čega su uslijedila godišnja ažuriranja.

Lloyd’s Register je podržao objavljivanje ove verzije Kodeksa.

“Kodeks prakse pruža idealan fokus koji omogućava industriji da se razvija unaprijed u odnosu na očekivane međunarodne i nacionalne regulativne okvire. Sedma verzija kodeksa prakse pruža osnovu za različita važna ažuriranja sa nekim novim i revidiranim smjernicama.”

Maritime UK takođe objavljuje detalje godišnje Konferencije RGRASPVB-a, koja će se održati 16. i 17. januara 2024. godine.

Izvor: Maritime UK press

Podijeli vijest:

Leave a Reply