Skip to main content
search
VijestiZabava

Masivna „đavolja kometa“ se kreće ka Zemlji tokom pomračenja 8. aprila

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Prema “NASA-i”, očekuje se da će rijetka i ogromna kometa poznata kao „đavolja kometa“ proputovati Zemlju prvi put za 71 godinu, i mogla bi se vidjeti tokom dugo očekivanog potpunog pomračenja Sunca 8. aprila.

Zvanično nazvana kometa 12P/Pons-Brooks, kriovulkanska kometa je poznata kao „đavolja kometa“, zbog formiranja dva „roga“ sastavljena od leda i gasa i periodičnih eksplozija.

Komete se sastoje od prašine, smrznutih gasova, leda i stijena povezanih zajedno nakon formiranja Sunčevog sistema, kaže “NASA”.

Kometa, nazvana 12P/Pons-Brooks (12P), je lopta od leda i stijena široka 10,5 milja (17 kilometara) koja kruži oko Sunca po visoko eliptičnoj ili rastegnutoj orbiti, otprilike svake 71 godine i trenutno se približava našoj matičnoj zvijezdi.

Jezgro komete je okruženo oblakom ledene prašine, poznatom kao koma, koja polako curi iz unutrašnjosti komete.

Međutim, za razliku od većine drugih kometa, 12P je kriovulkanska, što znači da često eruptira kada sunčevo zračenje otvori velike pukotine u njenom jezgru, uzrokujući da raspršuje svoja ledena crijeva pod visokim pritiskom, poznata kao kriomagma, u svemir.

Kada se to dogodi, njena koma je značajno proširena, što privremeno čini da izgleda mnogo svijetlije nego što je to uobičajeno.

12P je dospio na naslovne strane u julu prošle godine, kada su astronomi posmatrali kako je doživio svoj vrhunac prvi put poslije 69 godina. Od tada je nastavio da eruptira prilično često.

Kako se 12P približavao Suncu, njegova koma – koja ima zelenu nijansu zahvaljujući visokim nivoima diugljenika – postala je mnogo vidljivija.

12P trenutno prolazi kroz unutrašnji sunčev sistem brzinom od oko 40.000 mph (64.500 km/h).

Kometa će doći do svoje najbliže tačke Suncu 24. aprila, nakon čega će obići oko naše matične zvijezde, i biti katapultirana pored Zemlje na svom putu nazad u spoljne krajeve našeg kosmičkog susjedstva.

Najviše će se približiti Zemlji 2. juna, i otprilike u to vrijeme bi trebalo da bude vidljiva golim okom na noćnom nebu.

Izvor: greekreporter.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply