Skip to main content
search
VijestiSvijet

MB92 Group i Pinmar sarađuju na rješavanju problema plastičnog otpada

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Nakon objavljivanja svojih godišnjih izvještaja o održivosti, MB92 i Pinmar (dio GYG Ltd) osnovali su savremeni centar za reciklažu plastike površine 200m2 u luci Barselona. Centar će sadržati modularni sistem kompanije KITECH Recycling Solutions, stvarajući kapacitet za preradu preko 100 tona plastičnog otpada godišnje.

MB92 je započeo obiman dvanaestomjesečni istraživački projekat koji je uključivao vodeće konsultante za reciklažu, stručnjake za materijale i proizvođače opreme. Ova inicijativa pokazuje šta se može postići kada su resursi usmjereni na značajna poboljšanja i ističe značajne prednosti saradnje. Marc Hervás, menadžer za održivost u grupi MB92, ističe: “Ova inicijativa centra za reciklažu primjer je kako saradnja može podstaći pozitivna rješenja. Željno iščekujemo da vidimo njegove performanse i da podijelimo rezultate i planove za ambicioznu drugu fazu projekta.”

Postrojenje će proizvoditi usitnjene plastične pahuljice, koje će zatim biti korišćene za proizvodnju novih materijala, čime se smanjuje potražnja za sirovinama i doprinosi cirkularnoj ekonomiji. Hervás napominje: “Takođe, aktivno sarađujemo sa lokalnim projektima cirkularne ekonomije za prenamjenu i ponovnu upotrebu određenih materijala.” Dalje komentariše široke koristi od reciklaže, od smanjenja emisija i potrošnje energije do ublažavanja negativnih uticaja ekstrakcije sirovina i odlaganja otpada.

Uz to, postoje i druge koristi od reciklaže materijala. Zajedno sa prevencijom dodatnih uticaja, kao što su emisije i potrošnja energije te drugi negativni uticaji iz ekstrakcije sirovina, reciklaža takođe spriječava uticaje povezane sa uklanjanjem i odlaganjem ovog otpada, i umjesto toga koristi energiju i resurse za proizvodnju novih materijala, kao što Remy Millott, iz GYG, objašnjava: “Kada se pravilno obrađuje, plastika je vrlo efikasan materijal koji se može koristiti više puta i pruža performanse i karakteristike sigurnosti potrebne za važne projekte refita superjahti koje MB92 i Pinmar preduzimaju. Potpuna vidljivost i kontrola životnog ciklusa plastike od početka do kraja ključni su i pružaju transparentnost i odgovornost kroz cijeli proces reciklaže.”

Stvaranje objekata poput ovog ključni je element održivog razvoja, jer su mnoga mjesta ograničena objektima i kapacitetima lokalnog područja. Ovo je primjer poslovanja koje može samo generisati kapacitet za održivije operacije. Nadamo se da će ova i slične aktivnosti u brodogradilištima poslužiti kao dokaz da je moguće generisati ove razvoje i kapacitete za poboljšanje operacija. Međutim, reciklaža je samo jedan dio poboljšanja upravljanja otpadom koji treba napraviti kako bi se stvorio bolji uticaj.

Izvor: superyachtnews.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply