Skip to main content
search
VijestiNautika

MCA uvodi novi put za Certificate of Competency (CoC) za britanske oficire straže na jahtama

By 03/01/2024January 5th, 2024Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

MCA je ažurirala smjernice za aplikante koji žele dobiti britanski CoC za oficire straže na jahtama (manje od 3000 GT u neograničenom području, II/1 Sertifikat kompetencije).

S obzirom na to da veličina jahti nastavlja rasti, sticanje potrebne prakse za sertifikate poput RYA Yachtmaster Offshore ili IYT Master of Yachts/Mate Limited 200 GT postaje izazovnije.

U odgovoru na to, MCA je predstavila MIN 580, pružajući novu opciju pojedincima angažovanim na jahtama dužim od 24 metra. Ovaj put im omogućava da steknu RYA Yachtmaster Coastal CoC ili IYT Master of Yachts Coastal/Mate manje od 200 GT CoC kao alternativnu opciju.

RYA Yachtmaster Coastal CoC služi kao zamjena za RYA Yachtmaster Offshore CoC prilikom apliciranja za sertifikat oficira straže na jahtama, prilagođen za plovila ispod 3000 GT, sa neograničenim operativnim područjem, II/1 klasifikacijom.

Uslovi za polaganje ispita za RYA Yachtmaster Coastal zahtijevaju da kandidati posjeduju 800 milja i 30 dana provedenih na brodovima kraćim od 24m. Međutim, završetak RYA Coastal Skipper Practical Course-a može smanjiti ovaj zahtjev na 400 milja i 20 dana na brodu bilo koje veličine.

Dobijanje RYA Yachtmaster Coastal CoC ili IYT Master of Yachts Coastal Mate manje od 200 GT CoC omogućava pristup EDH kursu. Međutim, nosioci IYT Master of Yachts Coastal/Mate manje od 200 GT CoC nisu ovlašćeni za dobijanje britanskog Master, II/2, kod plovila manjeg od 200 GT CoC.

MCA priznaje ove sertifikate za upravljanje britanskim brodovima u određenim kapacitetima i područjima, iako bez garantovane međunarodne prepoznatljivosti. Parametri ovog priznanja ostaju podložni stalnoj evaluaciji i odobrenju od strane MCA i RYA/IYT.

Izvor: PYA.org

Podijeli vijest:

Leave a Reply