Skip to main content
search
VijestiSvijet

Međunarodni dan žena u pomorstvu 2024: Oblikovanje budućnosti pomorske sigurnosti

AAA

Izvor fotografije: IMO

Ovogodišnji Međunarodni dan žena u pomorstvu fokusirao se na ključnu ulogu žena u osiguravanju pomorske sigurnosti širom svijeta, dok ističe promjene u stavovima prema polovima u industriji. Ovaj dan se globalno obilježava 18. maja svake godine i ima za cilj podizanje profila žena u pomorstvu, dok promoviše njihovo zapošljavanje, zadržavanje i održivo zaposlenje u sektoru.

Trenutno, samo 29% ukupne pomorske radne snage i 20% radne snage nacionalnih pomorskih vlasti čine žene. Žene čine manje od 2% pomoraca širom svijeta.

Govoreći na međunarodnom događaju povodom obilježavanja ovog dana, 17. maja 2024. godine, generalni sekretar Međunarodne pomorske organizacije (IMO), g. Arsenio Domingez, izjavio je:

“Moramo – i hoćemo – učiniti više. Ulaganjem u obrazovanje i profesionalni razvoj žena, osnažujemo žene, podstičemo inovacije i podstičemo održivost unutar pomorske industrije, na dobrobit svih.”

Porast digitalizacije i automatizacije, kao i zelene tehnologije u sektoru, zahtijevaće nove vještine i potencijalno signalizirati nove karijerne prilike za žene.

“Promjena je neophodna i dolazi… Sa porastom trgovine i tranzicijom ka zelenijem i održivijem sektoru, prilike za unapređenje raznolikosti i inkluzije su pred nama. Želim da svi razmislite kako možete podstaći razumijevanje, svijest i promjenu unutar svojih organizacija,” rekao je g. Domingez.

On je priznao rad koji se sprovodi u okviru dugogodišnjeg IMO programa – Žene u pomorstvu, koji se zasniva na trostrukom pristupu ‘obuka-vidljivost-prepoznavanje’ za žene.

Pokrenut 1988. godine, program podržava rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena kroz specifične stipendije za polove; pristup visokotehničkoj obuci za žene; podršku za razvoj karijernih mogućnosti u pomorskim administracijama, lukama i pomorskim obrazovnim institutima; i olakšavanjem osnivanja profesionalnih udruženja žena u pomorstvu, posebno u zemljama u razvoju.

IMO je snažno posvećen pomaganju svojim državama članicama da postignu Agendu UN 2030 za održivi razvoj i 17 ciljeva održivog razvoja (SDG), posebno Cilj 5 za postizanje rodne ravnopravnosti i osnaživanje svih žena i djevojaka.

Izvor: IMO

Podijeli vijest:

Leave a Reply