Skip to main content
search
VijestiNautikaIstaknute Vijesti

Megajahta A koštala Italiju 18 miliona eura

AAA

Izvor fotografije: Angelo Giampiccolo / Shutterstock.com

Megajahta A, koja je zapravo najveća jedrilica na svijetu (iako neki ljudi odbijaju da je nazovu „jedrilicom“), zaplijenjena je od ruskog tajkuna Andrey Melnichenko-a u noći 11-12. marta 2022. godine, dok je bila u Trstu, prije dvije godine. Zaplijena je izvršena od strane Finansijske straže u izvršenju sankcija koje je Evropska unija uvela protiv ruskih oligarha nakon izbijanja sukoba između Rusije i Ukrajine. Ali, operacija je bila loša za blagajnu italijanske države, koja je, po zakonu, morala snositi troškove održavanja.

Kada je lansiran 2015. godine, megajahta A izazvala je mnoštvo bijesa među puristima jedrenja i ljubiteljima mora. Tri jarbola, dugačka 143 metra, široka 25 metara, težine 12.600 tona i visine jednake zgradi od 8 spratova. Sve metalno, beskrajno, oklopljeno. Neki su je čak nazivali „čudovištem“, kao izobličenjem ne samo klasičnih estetskih standardi jahti, već i trenutnih ekoloških i energetskih stanja.

Tačno je dvije godine kako je A usidrena u zalivu Trsta. Dnevni troškovi održavanja megajahte procjenjuju se između 20.000 i 30.000: pomnožite to sa dvije godine, to je oko 18 miliona. I trošak je osuđen na rast, s obzirom da se nigdje ne nazire kraj napetosti između Rusije i Ukrajine.

Zapravo, italijanska država mora plaćati za 20-članu posadu koja se brine o brodu. Takođe, morate raditi čišćenje i održavanje svih sistema koji omogućavaju megajahti da funkcioniše i napaja svoj super generator koji ostaje uključen dan i noć.

Italijanske institucije su odavno dobile obavještenje da jahta ne pripada Melnichenko-u, već trustu kojim upravlja nezavisni povjerenik sa kojim oligarh negira svaku vezu. Spor je rezultirao pravnom borbom između države i vlasništva nad megajahtom, zastupanom od strane velikih advokatskih firmi.

Sada je lopta prebačena na Evropski sud pravde, koji mora presuditi o preliminarnoj odluci koju je zatražio Upravni sud Lazio-a.

Italijanski zakon predviđa da u slučaju da zaplijena ne postane konačna i da vlasnička kompanija želi vratiti jahtu, prvo bi morala platiti sve troškove održavanja i dok to ne učini, na osnovu prava zadržavanja koje svaki brodogradilište ima u odnosu na imovinu koju čuva, ne može vratiti jahtu. Ostaje da vidimo.

Izvor: nauticmag.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply