Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Mein Schiff 7 predstavljen kao prvi kruzer spreman za metanol

AAA

Izvor fotografije: Mein Schiff

Prvi kruzer dizajniran za upotrebu metanola, a kasnije i zelenog metanola, isporučen je 10. juna njemačkoj kompaniji TUI Cruises. Nazvan Mein Schiff 7, on takođe označava prvi novi brod od 2019. godine za ovu kruzersku liniju i sedmi brod u floti Mein Schiff koji je izgrađen u Finskoj, u brodogradilištu Meyer Turku.

Kako kompanija objašnjava, za puštanje u pogon Mein Schiff 7 instalirana je sva trenutno moguća tehnička oprema, kao što su rezervoari i cjevovodi za pogon na metanol ili zeleni metanol. Međutim, tehnička komponenta za pogon metanolom za četvorotaktne motore još uvijek nije dostupna i očekuje se da će biti isporučena tek negdje 2025. godine. Kruzerska linija trenutno planira da Mein Schiff 7 bude opremljen i pušten u pogon 2026. godine, kako bi bio jedan od prvih kruzera koji koristi metanol.

Na početku, ovaj 115,000 bruto tona težak kruzer će isključivo koristiti low-emission dizel (sa maksimalnim sadržajem sumpora od 0,1%). Ovo je prvi brod u floti koji koristi ovo gorivo, a njegov negativan uticaj na okolinu biće dodatno umanjen pomoću katalizatora koji će smanjiti emisije azotnih oksida za približno 75%. Pored toga, brod je opremljen i za korišćenje priključaka za priobalnu električnu energiju.

Mein Schiff koncept lansiran je 2009. godine kao saradnja između njemačke turističke kompanije TUI i Royal Caribbean Group, posebno kreiran za njemačko tržište. Inicijalno je korišćeno nekoliko brodova iz flote Celebrity Cruises, a prvi novi brodovi počeli su da se grade 2011. godine pod imenom Blu Motion, svaki težak 97,000 bruto tona. U saradnji sa STX Finland, koji je kasnije postao Meyer Turku, izgrađena su četiri broda ovog tipa, a nakon toga još tri proširena modela, sa Mein Schiff 7 kao poslednjim u nizu.

Kompanija naglašava niz dizajnerskih inovacija u odnosu na prethodne modele brodova. To obuhvata nove kategorije kabina, kao što su kabine za jednog putnika, kao i uvođenje novih tematskih restorana i dodatnih pogodnosti za putnike. Brod može primiti 2,896 putnika uz oko 1,000 članova posade. Registrovan na Malti, Mein Schiff 7 se prostire na dužini od 1,036 stopa (315 metara).

Novi brod započeo je svoje putovanje 12. juna, sa dvodnevnim promotivnim krstarenjem, obilježavajući tačno dvije godine od početka izgradnje i prvog sječenja čelika. Naredne faze njegovog putovanja obuhvatiće krstarenje sjevernom Evropom i Skandinavijom, prije nego što se brod premesti u Mediteran za zimsku sezonu.

Više kruzerskih linija iskazuje interes za prelazak na metanol, prateći trendove u široj pomorskoj industriji. Grupa Meyer sarađuje sa Disney Cruise Line na završavanju broda Global Dream, koji je započet u brodogradilištu MV Werften za Genting Hong Kong. Iako, Disney nije objavio detalje, najavljeno je da će brod preći na metanol. Celebrity Cruises gradi novi brod u Francuskoj, a Wartsila prilagođava motor da podržava tri vrste goriva, uključujući metanol. Norwegian Cruise Line, u saradnji sa Fincantieri-jem, najavio je da će peti i šesti brodovi njihove Prima klase biti dizajnirani za upotrebu metanola, dok istovremeno sarađuju sa MAN-om na razvoju konverzija na metanol za svoje postojeće kruzere.

Izvor: The Maritime Executive

Podijeli vijest:

Leave a Reply