Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Mercy Ships planira izgradnju bolničkog broda uz pokretačku donaciju MSC-a

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Humanitarna organizacija Mercy Ships pokrenula je ambiciozan projekat izgradnje drugog novog bolničkog broda, samo tri godine nakon što je preuzela Global Mercy, koji sa 36,600 bruto tona predstavlja najveći bolnički brod u civilnom vlasništvu na svijetu. Grupa ističe da je potreba za ubrzanjem pristupa hirurškoj njezi i obrazovanju u oblasti hirurgije u podsaharskoj Africi i dalje veoma očigledna te će proširiti svoje trenutne operacije novim bolničkim brodom.

Projekat je pokrenut zahvaljujući velikodušnoj početnoj donaciji MSC Group-e preko njenog filantropskog entiteta MSC fondacije. Kapetan Gianluigi Aponte, osnivač MSC Group-e, i njegov sin Diego Aponte, predsjednik MSC Group-e, predstavljali su kompaniju i finalizirali sporazum sa humanitarnom organizacijom. Početna donacija pružila je temelj za novi projekat broda.

MSC izvještava da je aktivan podržavalac zdravstvene organizacije, odražavajući posvećenost porodice pristupu ključnoj zdravstvenoj zaštiti. Istakli su svoje lično iskustvo u Africi i ključni rad Mercy Ships-a. MSC i Mercy Ships su partneri od 2011. godine, pri čemu MSC Group-a osigurava logističku podršku i isporuku kontejnera sa potrepštinama za operacije Mercy Ships-a.

Humanitarna organizacija osnovana je 1978. godine s vizijom korišćenja bolničkih brodova za spašavanje, obuku i transformaciju života. Do sada je organizacija uticala na više od 2,8 miliona života. Pružila je više od 117,000 specijalizovanih hirurških procedura. Pored direktne medicinske njege, kroz svoje volontere, Mercy Ships je takođe posvećen jačanju kapaciteta lokalnih zdravstvenih sistema.

Novi brod će imati prostor koji može smjestiti otprilike 600 članova posade i gostiju. Njegova bolnica će zauzimati dvije palube i 7,000 kvadratnih metara, sa šest operacionih sala, potpuno opremljenom laboratorijom i najmodernijim prostorima za obuku kao što je simulaciona laboratorija. Mercy Ships kaže da će to omogućiti jačanje lokalnih hirurških sistema tokom njegovog boravka u luci, obično tokom 10-mjesečne terenske službe.

Izvor: The Maritime Executive

Podijeli vijest:

Leave a Reply