Skip to main content
search
VijestiSvijet

MEYER Group: U susret budućnosti sa novim poslovnim područjima

By 03/01/2024January 5th, 2024Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Meyer Werft press

MEYER Group-a, sa svoja tri brodogradilišta i ukupno oko 7.200 zaposlenih, iskoristila je 2023. godinu da se organizacijski postavi za proširenje svojeg proizvodnog portfolia koji će biti otporan na buduće izazove. Trenutno prolazi kroz proces promjena i značajnih organizacionih prilagodbi, uključujući proširenje vlastitog proizvodnog portfolia.

Tokom 2023. godine, MEYER WERFT u Papenburg-u ponovo je isporučio dva inovativna kruzera međunarodnim klijentima. U julu i decembru 2022. godine, predstavljeni su Silver Nova za Silversea Cruises i Carnival Jubilee za Carnival Cruise Line. Silver Nova je prvi kruzer na svijetu koji otvara nove arhitektonske mogućnosti sa asimetričnim rasporedom paluba. Sa tehničkim optimizacijama u mnogim segmentima, brod je potpuno usmjeren ka energetskoj efikasnosti i stoga predstavlja važan korak ka održivosti u industriji kruzera.

“Cijeli MEYER tim odradio je sjajan posao ove godine: Isporučili smo Carnival Jubilee na vrijeme uprkos problemima u lancu snabdijevanja. Uspjeli smo završiti ovaj brod u kratkom roku za drugi Carnival brend. Ponovo smo dokazali da izvrsno reagujemo na želje kupaca. Na Silver Nova-i smo ponovo integrisali nove tehnologije na putu ka ‘zelenom’ krstarenju.”, izjavljuje izvršni direktor Jan Meyer.

Narednih godina realizovaće se i dalji inovativni projekti. Disney Treasure (Disney Cruise Line), Silver Ray (Silversea Cruises) i ASUKA III (NYK Cruises), su trenutno u izgradnji.

U novembru 2023. godine, MEYER WERFT je osigurao važnu narudžbinu u novom segmentu poslovanja na moru: Papenburško brodogradilište isporučiće čelične sekcije sa gotovo 6.000 tona čelika svaka za konvertorske platforme za DolWin4 i BorWin4 veze i oko 15.500 tona čelika svaka za BalWin1/BalWin2. Ovaj ukupni volumen čelika otprilike je jednak onom na velikom kruzeru. Isporuka komponenti planirana je u periodu od jeseni 2024. do proljeća 2027. godine.

Samo kratko prije toga, MEYER Group-a i belgijska kompanija Smulders najavile su svoje učešće u izgradnji konvertorskih platformi na lokaciji Warnemünde. Inicijalno, obje kompanije namjeravaju osnovati NEPTUN SMULDERS Engineering, koja će biti odgovorna za razvoj i izgradnju konvertorskih platformi kapaciteta od dva gigavata. U prvom koraku, tamo će biti otvoreno 100 radnih mjesta.

I druge nove poslovne oblasti, MEYER RE i MEYER Floating Solutions, nastavile su se razvijati tokom 2023. godine. Dok je MEYER RE primio svoje prve narudžbe za renoviranje iz kruzing industrije, MEYER Floating Solutions predstavio je prve plutajuće terminale za kruzere na svijetu. Startap IT-a MEYER Group-e, ALFRED Maritime, koristio je vještačku inteligenciju za efikasno upravljanje proizvodnjom i korišćenjem energije na brodu Silver Nova prvi put ove godine.

“Sada zapošljavamo 1.700 ljudi u inženjerskoj diviziji grupe – skoro dvostruko više nego prije krize. Ovo impresivno pokazuje kako dosljedno radimo na svojoj budućoj održivosti i nastavljamo gurati naprijed teme održivosti i inovacija.”, nastavlja Jan Meyer.

Krajem novembra, finsko sestrinsko brodogradilište MEYER TURKU isporučilo je Icon of the Seas Royal Caribbean Group-i, najveći i najkompleksniji kruzer na svijetu, koji još jednom postavlja nove standarde u industriji sa mnoštvom tehničkih i turističkih inovacija. Na primjer, Aqua Dome na brodu je najveća staklena konstrukcija na moru. Najveći vodeni park na moru takođe je na brodu Icon of the Seas, čija je voda efikasno zagrijana korišćenjem otpadne toplote. Još jedan vrhunac broda je Central Park sa 31.000 stvarnih biljaka koje čine svoj vlastiti ekosistem. U ukupnom smislu, Icon of the Seas postiže neviđeni nivo energetske efikasnosti koji se može ostvariti samo na brodovima ove veličine.

Izvor: Meyer Werft press

Podijeli vijest:

Leave a Reply