Skip to main content
search
VijestiSvijet

Meyer Werft angažuje stručnjaka za restrukturiranje i očekuje isplatu kredita od 550 miliona eura

AAA

Izvor fotografije: Meyer Werft

Meyer Werft je angažovao stručnjaka za restrukturiranje Ralf Schmitz-a kako bi optimizovao poslovanje kompanije u Njemačkoj. Schmitz je prošle sedmice počeo da radi kao glavni oficir za restrukturiranje za brodogradilište u Papenburgu i Meyer Neptun u Rostock-u. On nije uključen u rad Meyer Turku u Finskoj.

Porodična grupa Meyer i dalje se bori sa posljedicama pandemije COVID-19. Sa odloženim postojećim narudžbama i malo novih narudžbi, Meyer Papenburg bio je primoran privremeno smanjiti svoju proizvodnju na jedan veliki i jedan manji kruzer godišnje. Inflacija, visoki troškovi energije i visoke cijene rada u Njemačkoj su dodatni izazovi.

Situacija u Meyer-u raspravljana je na sastanku zatvorene komisije Lower Saxony Parlamenta ranije ovog mjeseca. Mediji su špekulisali da je možda bilo rasprave o državnoj garanciji za kredit od 550 miliona eura koji dospijeva u novembru, ali Seatrade Cruise News je obaviješten da garancija neće biti potrebna.

Kredit je rutinski okvirni kredit koji obezbjeđuje konzorcijum privatnih banaka za finansiranje izgradnje nekoliko novih brodova. Sa isporukama Silver Ray u narednim mjesecima i Disney Treasure kasnije ove godine, biće dovoljno novca za njegovo vraćanje.

Odvojeno, na proljeće 2023. Meyer je dogovorio privremeni kredit od 350 miliona eura od konzorcijuma privatnih banaka, sa garancijom Države Lower Saxony. Taj kredit ne dospjeva i do 2029. godine.

U posljednja dva mjeseca, Meyer Papenburg dobio je narudžbe za dva dodatna broda klase Excel za Carnival Cruise Line, čime je svoj portfelj poslova povećao na šest kruzera, jedan explorer brod i čeličnu konstrukciju za četiri platforme za pretvaranje energije na moru.

Pored Carnival Cruise Line, Silversea Cruises i Disney Cruise Line, kruzeri dolaze i za TUI Cruises, Royal Caribbean International i NYK Cruises.

Jedna od najvećih snaga Meyer Grupe je tehnološka moć razvijena kroz vlastita istraživanja i razvoj. Tokom Seatrade Cruise Global-a, kompanija je predstavila Avatar, koncept klimatski neutralnog kruzera koji Meyer Turku planira razviti do 2025. godine s ciljem početka gradnje 2030. godine.

Još jedna snaga Meyer Grupe je širok spektar proizvoda vezanih za krstarenja. U kontekstu predstavljanja Avatara, Thomas Weigend, potpredsjednik za prodaju, istakao je sposobnost Meyer Grupe da pruži cjelokupni spektar kruzera.

Izvor: seatrade-cruise.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply