Skip to main content
search
VijestiSvijet

Meyer Werft postigao dogovor sa sindikatom o reorganizaciji kao dio predloženog paketa pomoći

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Meyer Werft i sindikat IG Metall postigli su važan sporazum kao prvi korak ka predloženoj reorganizaciji i paketu pomoći za brodogradilište u Papenburgu, Njemačka, koje se suočava sa finansijskom krizom. Meyer Werft se suočava sa krizom likvidnosti kao posljedica pandemije i rastućih troškova.

Kompanija je u pregovorima sa vladom kako bi osigurala kritične garancije za zajmove za narednih nekoliko godina. Iako je brodogradilište u Papenburgu uspjelo održati knjigu narudžbi tokom pandemije i dodatno je popunilo novim ugovorima, suočava se sa nedostatkom gotovine potrebne za izgradnju i isporuku ovih kruzera. Tipično, kruzerske kompanije osiguravaju 20 posto avansne uplate pri narudžbini, dok brodogradilište mora finansirati materijale i plaćati zaposlene i izvođače tokom perioda izgradnje.

Kompanija i sindikat objavili su svoje sporazume na konferenciji za novinare u Papenburgu poslijepodne, 3. jula. Sindikat je pristao na smanjenje broja radnih mjesta za 340 zaposlenih u brodogradilištu u Papenburgu, što je manje od prvobitnog predloga za smanjenje od 440 radnih mjesta u prvom trenutku. Dalje, brodogradilište je pristalo pokušati izbjeći otpuštanja. Neće obnoviti 100 privremenih radnih mjesta kada isteknu i pokrenuće program dobrovoljnog razdvajanja. Ako do aprila 2025. ne dostignu broj od 340, tada se mogu primijeniti otpuštanja.

Kompanija je pristala da preseli svoje sjedište, koje je od 2015. bilo u Luksemburgu, nazad u Njemačku. Prateći zahtjeve za njemačke kompanije, uspostaviće i nadzorni odbor i radničko vijeće u bliskoj budućnosti. Brodogradilište u Papenburgu takođe se obavezalo na minimalni broj zaposlenih od 3,100 radnika, uključujući najmanje 1,200 u proizvodnji, do 2030. godine.

Meyer Werft je veliki poslodavac u regionu Donje Saksonije u Njemačkoj i podržava široku mrežu izvođača i dobavljača. Procjenjuje se da je najmanje 10,000 radnih mjesta povezano sa radom brodogradilišta.

Eikens je rekao da će današnji sporazumi biti praćeni “daljim koracima” u narednim danima. On je preuzeo upravljanje kompanijom od porodice Meyer u decembru 2023. i doveo stručnjaka za reorganizaciju.

Njemački mediji izvještavaju da Meyer Werft traži 270 miliona eura u finansiranju uz državne garancije za zajmove kako bi kompanija opstala do 2027. Vlada je izrazila svoju podršku kompaniji, dok je pozvala na reorganizacione korake koji su danas dogovoreni. Međutim, biće im potrebna i podrška savezne vlade zbog veličine predloženih garancija. Mediji izvještavaju da Meyer takođe traži investitore i možda će trebati do 400 miliona funti novog kapitala.

Njemački medijski outlet NDR izvještava da danas počinju pregovori sa Saveznim ministarstvom ekonomije. Dva vodeća politička krila izrazila su svoju podršku razgovorima i zabrinutost zbog mogućeg uticaja na radna mjesta. Mediji izvještavaju da se dogovor mora postići do septembra kako bi se stabilizovale slabe finansije brodogradilišta u Papenburgu.

Šira grupa Meyer, koja takođe ima brodogradilišta u Turkuu, Finskoj i Rostock-u, Njemačka, zapošljava 7,000 ljudi. Paket pomoći je fokusiran na Papenburg.

Meyer je nedavno proširio svoj rad osvajajući prve ugovore za offshore platforme. Takođe doprinosi izgradnji njemačkog explorer broda. Brodogradilište prati svoje porijeklo do Willm Rolf Meyer-a, koji je 1795. godine u Njemačkoj počeo graditi male drvene jedrilice. U 1980-ima prešlo je na izgradnju kruzera nakon pada na tržištu tankera i danas je jedan od samo tri glavna brodograditelja velikih kruzera u Evropi.

Izvor: The Maritime Executive

Podijeli vijest:

Leave a Reply