Skip to main content
search
VijestiSvijet

Milijarder iz pomorske industrije upozorava na teška vremena

AAA

Izvor fotografije: Ievgenii Bakhvalov / Shutterstock.com

Rodolphe Saade, milijarder, šef treće najveće svjetske kontejnerske linije, upozorava da kontejnerska industrija ulazi u nemirno razdoblje.

“Poteškoća u našem sektoru je u tome što imamo određeni broj kontejnerskih brodova koji će doći na tržište počevši od sljedeće godine i koji rizikuju stvaranje neravnoteže između ponude i potražnje.”, kaže Saade, izvršni direktor brodarstva CMA CGM SA sa sjedištem u Marseille-u.

On je u petak govorio na događaju u Parizu povodom stvaranja neprofitne laboratorije za istraživanje vještačke inteligencije koju podržava kompanija koju kontroliše njegova porodica.

Izgledi za sektor brodarstva znatno su „potamnili“ posljednjih mjeseci, a neke od najvećih kontejnerskih linija, uključujući A.P. Moller-Maersk A/S, Hapag-Lloyd i CMA CGM, objavile su značajne padove zarada u trećem kvartalu i iznijele planove za smanjenje troškova. Neki su rekli da se plaše da će pad potrajati do 2024.

“Očekujemo između 2% i 3% rasta trgovine sljedeće godine.”, rekao je Saade, dodajući da je CMA CGM “finansijski solidan” sa značajnim tržišnim udjelom u zemljama u kojima posluje, što će mu pomoći da prebrodi poteškoće.

„Pomorska industrija je navikla na ove uspone i padove. To je potpuno ciklično“ – rekao je. “Imali smo odlične rezultate 2021. i 2022., sada ulazimo u normalnija vremena i opremljeni smo za to.”

Procvat pandemije i trenutni pad već su doveli do nekih prestrojavanja u industriji. Početkom ove godine, Maersk i Mediterranean Shipping Co., najveće svjetske kontejnerske linije, najavile su da će prekinuti partnerstvo za dijeljenje plovila nakon jedne decenije jer se njihovo rivalstvo u globalnoj logistici intenzivira.

Ali, Saade je rekao da je zadovoljan članstvom CMA CGM-a u Ocean Alliance-u, koji čini Cosco Shipping Holdings Co.

“Svako ima svoje probleme”, rekao je Saade o raspadu Maersk-MSC-a. „Zadovoljan sam sa Cosco. To je naš veliki partner.”

Sa svoje strane, CMA CGM je takođe iskoristio svoju dobit tokom pandemije za investiranje i proširenje, kupovinom luka, logistike i sredstava za avio transport, uključujući svoj najveći ugovor ikada za sticanje logističkog ogranka Bollore SE.

Izvor: gCaptain

Podijeli vijest:

Leave a Reply