Skip to main content
search
VijestiNautika

Milioni namijenjeni neisplaćenim zaradama posade

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

“Nautilus” je obezbijedio preko milion eura neisplaćenih zarada za posadu 2023. godine, ali bi ove godine kompanija mogla da dobije više miliona u jednom obračunu…

Hvatanje u koštac sa pravnim izazovima u industriji superjahti nije mali podvig, ali “Nautilus International” je povratio više od milion eura neisplaćenih zarada za svoje članove u 2023. godini. Sa fokusom na dalji rast u narednoj godini, organizacija je odlučna da ospori “Alfa Nero” slučaj, potencijalno obezbjeđujući više miliona u jednom obračunu. Uprkos vidljivosti ovog slučaja, “Nautilus” ostaje nepokolebljiv u svojoj ključnoj posvećenosti zagovaranju prava posade na moru.

Sindikat pomoraca je prošle godine povratio preko 1,3 miliona funti neisplaćenih zarada i beneficija za članove u sektoru superjahti. Ovo je uslijedilo nakon rekordne 2022. godine, tokom koje je uticaj sankcija na superjahte u ruskom vlasništvu, povećao cifru na više od 2,75 miliona funti.

Ovo je i dalje znatno više od 943.000 funti u 2021. godini, koje je u to vrijeme bila najveća cifra koju je Unija ikada prikupila u sektoru superjahti, i 720.000 funti u 2020. godini. Ovo se odražava na kontinuirani rast članstva u sektoru, kako sve više profesionalaca za jahte razumije prednosti članstva u sindikatu.

„Ovaj broj nije zbog toga što imamo povećanje broja članova, već se direktno može pripisati činjenici da ovih dana generalno ima više problema“, kaže on. „I ono što se dešava je da, pošto ima više problema, više ljudi čuje za posao koji radimo, a onda bi nam se mogli pridružiti.”

Obezbjeđivanje obračuna dolazi sa svojim izazovima, posebno imajući u vidu trans-jurisdikcionu prirodu jahting industrije. Na primjer, ako je član podnio izvještaj o povredi dok je bio na brodu trajektne kompanije u Velikoj Britaniji, nadležnost u kojoj se podnosi zahtjev, takođe bi bila u UK-u. U jahtingu je, međutim, mnogo komplikovanije zbog fragmentacije veza za zapošljavanje.

Na primjer, sindikat bi mogao da primi zahtjev od britanskog člana koji živi u Južnoj Africi i radi na jahti pod zastavom Kajmanskih ostrva, gdje je poslodavac sa sjedištem u Monaku, a brodovlasnik registrovan na Britanskim Djevičanskim ostrvima. Tada bi Ugovor o radu mogao da sadrži klauzulu važećeg zakona, u kojoj se navodi da se primijenjuju samo zakoni Bermuda, sa klauzulom o nadležnosti, koja navodi da se svi sporovi rješavaju na Antigvi.

„Dakle, imate sve te različite nacionalnosti, jurisdikcije i faktore uključene u jahting sektor, tako da je veoma izazovno otkriti gdje da se preduzme pravni postupak“, kaže Boyle. „Takođe su nam potrebni resursi, pa stoga imamo banku sjajnih i iskusnih advokata u ovim jurisdikcijama, koje smo koristili u prošlosti. Takođe ih ima mnogo u našem međunarodnom pravnom imeniku (kojima članovi mogu da pristupe u hitnim slučajevima), i oni su unaprijed ovlašćeni da potroše određenu količinu sredstava kako bi pomogli u rješavanju svog slučaja.”

Rad sa “Nautilus-ovim” posvećenim jahting timu, i onima poput Međunarodne mreže za dobrobit i pomoć pomorcima (“ISWAN”), koji upravljaju “Nautilus-ovom” SOS linijom 24/7, takođe isplaćuju dividende kada se članu obezbijedi nagodba bilo koje vrste, dodaje on.

Izvor: Superyacht News

Podijeli vijest:

Leave a Reply