Skip to main content
search
VijestiSvijet

Ministarstvo pomorstva Kipra: Sprovođenje privremenih mjera za zaštitu kiparskih brodova

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Ministarstvo pomorstva smatralo je neophodnim preduzeti privremene mjere radi zaštite kiparskih brodova koji prolaze kroz uski prolaz Bab el Mandeb između Jemena i sjeveroistočne Afrike, vodeći ka Crvenom moru, izjavila je Marina Hadjimanolis, zamjenica ministra pomorstva, u izjavi za CNA u srijedu.

Prema riječima zamjenice ministra, napadi povećavaju rizik sa kojima se suočavaju brodovi i posade, prisiljavajući glavne pomorske gigante da izmjene svoje rute, obustavljajući transport tereta u širem regionu. To značajno utiče na svjetsku trgovinu i, stoga, na globalnu ekonomiju.

Gospođa Hadjimanolis izjavila je da su dodatni troškovi uglavnom posljedica toga što su brodovi prisiljeni preći duže udaljenosti, produžavajući trajanje putovanja. Brodovi obilaze Afriku kako bi izbjegli Crveno more i Suecki kanal, najkraću pomorsku rutu od Azije do Evrope. Ova obilaznica od 6.000 milja rezultira kašnjenjima do dvije nedelje u dolasku brodova na Sredozemno more, naglasila je.

Osim toga, istakla je da povećanje trajanja putovanja ima uticaja i na okolinu, budući da dolazi do veće potrošnje goriva i većeg broja emisija. Takođe, je napomenula da postoji uticaj na troškove osiguranja brodova koji prolaze kroz ovu određenu regiju.

“Zbog napada, ministarstvo je smatralo opravdanim preduzeti privremene mjere za zaštitu kiparskih brodova, u skladu s člancima 71(1)(e) & (f) i 71(2)(a) Zakona o Zaštiti kiparskih brodova od piratstva i drugih nezakonitih djela iz 2012. godine (Zakon 77(I)/2012). Donesen je odgovarajući naredbeni akt, koji je stupio na snagu 23. decembra 2023. godine, proširujući područja visokog rizika kako bi obuhvatila regije napada.”, izjavila je gospođa Hadjimanolis.

Izvor: naftikachronika.gr

Podijeli vijest:

Leave a Reply