Skip to main content
search
VijestiSvijet

Misteriozni novi kineski prevoznik na pomolu, iskorištavajući rizične trgovačke puteve Crvenog mora

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Misteriozni novi prevoznik uplovio je u opasne puteve Crvenog mora, pokušavajući iskoristiti nemire.

Nedavno osnovana kineska brodarska kompanija, “Sea Legend Shipping”, brzo je ušla u igru da osvoji dio visoko rizičnog, ali profitabilnog tržišta, kupujući polovne brodove prošlog decembra, navode izvori. Novi prevoznik izgleda da cilja popuniti prazninu koju su ostavili glavni prevoznici koji su se povukli sa vitalne rute Azija-Evropa zbog eskalacije napada na trgovačke brodove blizu obale Jemena.

Analiza “Lloyd’s List-a” već je pokazala da kineski teret, barem u kontejnerskom brodarstvu, čini značajno veći udio prolaza, dijelom zbog dobrih odnosa Kine sa Iranom i uticajem u regiji, što se smatra da povećava sigurnost za takve brodove.

Prema sertifikatu izdatom od Ministarstva transporta Kine, koji je prikazan na web stranici “Sea Legend”, firma inkorporirana u Singapuru dobila je odobrenje u februaru 2023. za obavljanje međunarodnih kontejnerskih usluga u luke te zemlje.

Kompanija posjeduje flotu od 10 sopstvenih brodova kapaciteta od 1.800 do 4.900 TEU, ukupno 32.750 TEU.

Ova veličina bi rangirala “Sea Legend” na 46. mjesto među 100 najboljih prevoznika “Alphaliner-a”. Ali, ime kompanije nije prisutno na poznatoj, redovno ažuriranoj listi, što ukazuje na to da je njihovo brzo širenje skorašnje.

Najnoviji objavljeni raspored navodi sedam brodova koji pružaju usluge iz Kine preko Crvenog mora do Turske. To su “Zhong An Xin Hua Yuan”, “SFT Saudi”, “TB Anping”, “SFT Turkey”, “OVP Taurus” , “OVP Aries” i “SFT China”.

Za brodove s prefiksom “SFT” rečeno je da su kupljeni prošlog mjeseca, dok podaci o vlasništvu brodova ukazuju da se registrovani vlasnik “TB Anping” promijenio u “Baohua Shipping” na početku ove godine, nakon što je prethodno bio u vlasništvu i upravljan od strane “Wan Hai Lines” iz Tajvana.

Planirano je da ovi brodovii krenu jedan za drugim iz Qingdaa između 13. januara i 5. februara, pozivajući se na kineske luke poput Shanghai i Nanshe, prije nego što stignu do luka Crvenog mora, uključujući Djibouti, Jeddah, Sokhna i Aqaba, zatim prolazeći kroz Suec do Istanbula.

Izvršni direktor kineske kontejnerske linije rekao je da smanjena gustoća ruta izgleda da pruža prilike za smjelije nove učesnike, iako fluidna situacija u regiji stvara visoku neizvjesnost kako u pogledu sigurnosti brodova, tako i u pogledu potražnje za teretom.

Izvor: Lloyd’s List

Podijeli vijest:

Leave a Reply