Skip to main content
search
VijestiSvijet

Mitsubishi, Mitsui i Nihon lansiraju studiju za razvoj LCO2 broda

AAA

Izvor fotografije: Mitsubishi Shipbuilding Co., Ltd. / Nihon Shipyard Co., Ltd.

Saradnja koja uključuje vodeće japanske brodograditelje zajedno sa industrijskim divovima Mitsui i Mitsubishi nastoji da unaprijedi razvoj velikih prekookeanskih brodova za prevoz tečnog CO2 kao dio globalne inicijative za hvatanje i skladištenje ugljenika. Cilj je da se postave temelji za ulazak Japana u novi segment brodarske industrije u nastajanju.

Nova saradnja se formira između Mitsubishi i Mitsui i nadovezuje se na sličnu saradnju koju su u maju 2023. pokrenuli Mitsubishi Shipbuilding i Nihon Shipyard, zajedničko ulaganje osnovano za dizajn brodova između Imabari Shipbuilding i Japan Marine United Corporation.

Mitsubishi i Mitsui izvještavaju da sada napreduju u razvoju poslovanja za rano pokretanje poslovanja za prikupljanje i skladištenje ugljenika (CCS).

Kao dio pojave CCS poslovanja, kompanije očekuju da će se povećati potražnja za brodovima koji mogu transportovati uhvaćeni CO2 i isporučiti ga u tekućem obliku bilo na lokacije gdje se može skladištiti ispod morskog dna ili aplikacije koje ponovno koriste CO2.

Japanska strategija dekarbonizacije zahtijeva veliku komponentu prikupljanja i skladištenja kako bi se postigao globalni cilj neto nulte emisije.

Koristeći tehnologije i građevinsko znanje Mitsubishi Shipbuilding i Nihon Shipyard, saradnja će raditi na uspostavljanju infrastrukture za izgradnju i proizvodnju LCO2 brodova i ispitati usklađenost sa objektima na kopnu.

Kompanije napominju da će biti važno standardizovati specifikacije i dizajn LCO2 brodova u više projekata, kao i razviti realan proizvodni lanac snabdijevanja kako bi se LCO2 brodovi mogli konstruisati.
Brodogradilište Mitsubishi završilo je izgradnju prvog namjenskog LCO2 broda na svijetu i isporučio ga je u novembru 2023. To je demonstracioni brod izgrađen kao dio projekta za unapređenje stručnosti sponzorisanog od strane Japanske organizacije za razvoj nove energije i industrijske tehnologije (NEDO).

Brod, koji ima kapacitet od 1.450 m3 LCO2, koristi se za testiranje kako bi doprinio razvoju tržišta i brodograđevinskih vještina.

Izvor: The Maritime Executive

Podijeli vijest:

Leave a Reply