Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Mitsubishi Shipbuilding razvija sistem za predikciju snage

AAA

Izvor fotografije: Mitsubishi Shipbuilding

Mitsubishi Shipbuilding je dobio zadatak od Univerziteta u Tokiju za implementaciju svog MiPoLin sistema, koji je namijenjen za predviđanje snage.

MiPoLin je razvijen kao web-platforma koja se oslanja na više od 1.200 rezultata ispitivanja u tank test-u i više od 420 modela trupa brodova iz MHI-jevog testnog centra u Nagasaki-ju. Ova baza podataka omogućava Mitsubishi Shipbuilding-u da precizno procjenjuje efikasnost pogona brodova i da kreira modele trupa za početne faze dizajniranja brodova i evaluaciju njihovih performansi. Ovaj tehnološki napredak postao je dostupan pomorskoj industriji od avgusta 2022. godine.

Sistem je već na raspolaganju u Maritime and Ocean Digital Engineering Laboratory (MODE) na Univerzitetu u Tokiju. MODE predstavlja zajednički istraživački program koji je pokrenulo sedam kompanija, uključujući i Mitsubishi Shipbuilding, od 1. oktobra 2022. godine.

Glavni cilj MODE-a jeste stvaranje simulacijske platforme koja će adresirati izazove sa kojima se susreće japanska pomorska industrija. Baza podataka o ispitivanjima, koju je omogućio MiPoLin, ocijenjena je kao dragocjen resurs za razvoj ove simulacijske platforme.

“Mitsubishi Shipbuilding, uz pomoć MiPoLin-a i drugih rješenja, teži promociji smanjenja ugljeničnog otiska u pomorskoj industriji i postizanju ciljeva održivog razvoja kroz kreiranje neutralnih emisija ugljenika. Osim toga, kompanija se obavezuje na doprinos razvoju pomorske industrije u cjelini, unapređenjem naprednih tehnologija i znanja u brodogradnji”, navodi se u saopštenju iz kompanije.

Izvor: Safety4Sea

Podijeli vijest:

Leave a Reply