Skip to main content
search
VijestiNautika

Mobilna povezanost u carstvu superjahti

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Sa mnoštvom mogućnosti povezivanja koji su sada dostupni, Joshua Flood iz kompanije “Valour Consultancy” procjenjuje trenutno stanje tržišta i njegovu budućnost… 

“Valour Consultancy” je nedavno kompletirao izvještaj o mobilnim tehnologijama na pomorskom tržištu. Studija je pokrila trgovačko brodarstvo u Sjevernoj Evropi, priobalna energetska sredstva u Meksičkom zalivu, okeanske kruzere, „ploveće gradove“ na Karibima, ribarske fabrike u Sjevernom moru i plovila za odmor, kao što su superjahte. Razgovori sa kompanijama koje opslužuju ove „rogove izobilja“, uvijek su intrigantni i pronicljivi.

Što je superjahta veća, veća je vjerovatnoća za korišćenjem provajdera pomorskih usluga. Jednostavno rečeno, „Ako možete da kupite plovilo koje košta desetine miliona dolara i isplatite zarade za deset plus osoblja, nema smisla smanjivati kvalitet usluge povezanosti vašeg plovila“; tako je izjavio jedan sagovornik. Ove veće superjahte mogu da potroše, u prosjeku, 2TB mobilnih podataka mjesečno. U zavisnosti od regiona plovila, to može biti mjesečna naknada od 3.000 dolara na Mediteranu ili 24.000 dolara na Karibima.

Što je plovilo veće i luksuznije, manja je vjerovatnoća da će bogati vlasnik željeti da se nosi sa neprijatnostima kupovine različitih mjesečnih ponuda za sim podatke. Prihvatanje ovog zadatka čini život lakšim. Prema riječima jednog sjevernoameričkog provajdera pomorskih usluga, „Prestanite da eksperimentišete sa hardverom mobilnog rutera, POZOVITE NAS!”

Takođe, ako se plovilo koristi za komercijalnu upotrebu/čarter, mora da pruži veoma dobru uslugu za svoje goste. Loše kritike na “Trustpilot-u” mogu da utiču na godišnji povraćaj ulaganja u Vaš brod.

Dobar primjer ovoga iz naših podataka, jeste prosječni mjesečni prihod po korisniku (ARPU) za mobilne ugovore od provajdera pomorskih usluga oko 648 dolara, u poređenju sa 113 dolara za mobilne operatere direktno u 2022. godini.

Ipak, postoji veliki broj manjih plovila, koji će se nesumnjivo snabdijevati direktno od mobilnih operatera. Procijenili smo da je 14.500 plovila koristilo ponude mobilnih operatera u 2023. godini, i smatramo da će ovaj dio tržišta nastaviti da raste u narednim godinama. Do 2032. godine, oko 20.000 plovila će dobijati mobilnu vezu od mobilnih operatera.

Procijenili smo da je Evropa imala više od 7.000 plovila koji koriste usluge mobilne veze. Veliki broj ovih plovila će saobraćati oko Mediterana, a regionalno čvorište za pružaoce pomorskih usluga je Mallorca, gdje je smješteno više provajdera za usluge povezivanja.

Istražujući dalje od Evrope, region Kariba je još jedno žarište za superjahte, i procjenjujemo da je tržište od skoro 5.000 plovila za odmor imalo aktivnu pretplatu na mobilnu mrežu u 2023. godini. Prethodno, u 2021. i 2022. godini, vjerovali smo da ova plovila imaju najviše mjesečne ARPU naknade, ali se ovo značajno smanjilo u 2023. godini. To je zbog toga što mnoga plovila sada biraju usluge “Starlink-a” direktno preko provajdera usluga ili integratora.

“Slon u prostoriji” za sve diskusije o pomorskoj povezanosti, “Starlink”, definitivno je natjerao superjahte da preispitaju koliko troše i da li mogu da rade drugačije. Kao takvi, pružaoci pomorskih usluga ne mogu uzeti zdravo za gotovo da oni sa dubokim džepom neće tražiti vrijednost za novac ili niže cijene, gdje je to moguće. Oni su se toliko obogatili sa razlogom.

Sa tržištem mobilnih telefona na Karibima u opadanju, a još više “LEO VSAT” kapaciteta koji će biti onlajn u budućnosti, neki ljudi veruju da je mobilna mreža već imala svoj vrhunac.

Vjerujemo da će primjena 5G definitivno napraviti razliku, posebno u hardverskom ekosistemu mobilnih uređaja u pomorstvu. Mobilna mreža u Evropi i SAD-u je cjenovno konkurentna “LEO-u”, i takva je priroda bitke. Mogu li provajderi i operateri da poboljšaju ekonomičnost mobilnih usluga?

Izvor: Superyacht News

Podijeli vijest:

Leave a Reply