Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Mogu li menadžeri brodova ubijediti klijente da plate malo više?

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Nikad nije lako tražiti od vlasnika da plati više za uslugu.

Projsečna potrošnja Amerikanaca u supermarketima porasla je za 25% u dvadesetim godinama ovog vijeka, brojke koje se ponavljaju u mnogim djelovima svijeta. Činjenica je da je inflacija bila veoma teška za većinu zemalja ove decenije.

Za menadžere brodova, industrija u kojoj cijene mogu biti veoma konkurentne, postoji opšte mišljenje da je potrebno prilagoditi cijene, ali diskusije o tome kako to uraditi su delikatne.

Klijenti mogu da priušte da plate više, ali hoće li? ClarkSea indeks – ponderisani indeks koji pokriva sve pomorske sektore – porastao je za više od trećine u prosjeku u odnosu na desetogodišnji trend tokom dvadesetih godina.

“Tokom poslednje tri godine, industrija upravljanja brodovima suočila se sa značajnim povećanjem troškova, uglavnom pokrenutih inflacijom, rastućim platama i nedostatkom kvalifikovanog osoblja”, kaže Ian Beveridge, izvršni direktor Bernhard Schulte Shipmanagement (BSM). “Pošto naknade za upravljanje nisu pratile rast troškova, menadžeri brodova će tražiti prilagođavanje naknada kako bi se uskladili sa zahtjevima za profitabilnošću i održali nivo usluge koji klijenti zahtijevaju.”

“Neosporno je da trpimo period promjenljivosti cijena sirovina i energije koji direktno utiču na usluge i procese, kao i na troškove zaposlenih i menadžera brodova”, kaže Rajiv Singhal, izvršni direktor MTM Ship Management, koji predviđa povećanje operativnih troškova brodova od 1,5 do 2% godišnje u narednih 12 mjeseci.

Kao u svakom poslu, objašnjava Bjorn Hojgaard, izvršni direktor Anglo-Eastern, cijene se formiraju na osnovu konkurencije, troškova i dodatne vrijednosti.

Slično misli i Mark O’Neill, izvršni direktor Columbia Group. “Cijene u sektoru upravljanja brodovima ostaju – i ostaće – izuzetno konkurentne”, kaže O’Neil, koji je takođe predsjednik InterManager-a, globalne asocijacije za menadžere brodova.

“Težimo da održimo naše cijene konkurentnim sa nivoom usluge koju pružamo”, kaže Hojgaard, dodajući: “Postoje neki menadžeri brodova koji mogu dati niže ponude, ali često se pokaže da nedostaju tačnost i dugoročna stabilnost na koju su se naši klijenti navikli.”

“Od sektora se očekuje da radi više za manje, i to bolje”, ističe O’Neill, što je uobičajena žalba među većinom menadžera.

Prilika za pružaoce usluga, kako smatra, je da klijentu ponude kompletnu integrisanu uslugu – sve na jednom mjestu kako bi se postigle ekonomije obima i optimizacija sa jedne strane i prilike za generisanje prihoda sa druge strane.

“Klijenti uvijek spuštaju cijene”, priznaje Vikrant Gusain, izvršni direktor Dockendale Ship Management sa sjedištem u Dubaiju. Međutim, on naglašava da troškovi povezani sa uslugama upravljanja neprekidno rastu, pod uticajem faktora kao što je ovogodišnje pridruživanje Evropskoj uniji trgovačkog sistema emisija i drugih obaveznih izveštavanja.

“Dok klijenti možda traže niže tarife, trebalo bi da budu spremni na to da se menadžerske naknade mogu nastaviti povećavati, naročito zbog sve strožijih regulatornih zahtijeva.”, upozorava Gusain.

“Inflacija utiče na sve sektore, a ni upravljanje brodovima nije izuzetak”, izjavio je John Michael Radziwill, predsjednik kompanije C Transport Maritime iz Monaka. Radziwill navodi da su plate posade značajno porasle, a troškovi tehničkog upravljanja takođe rastu zbog strožijih zahteva čartera i regulatornih tijela koji zahtijevaju usklađivanje sa sve rigoroznijim standardima kvaliteta i najboljim praksama. Kao primjer, spominje se primjena standarda Rightship za inspekciju, koji se odnosi na balkere, što dodatno povećava troškove upravljanja.

Ostali faktori na koje treba obratiti pažnju, prema Radziwillu, su rastući troškovi maziva i sveprisutni problemi s “sticky” inflacijom.

Sticky inflacija podrazumijeva trajna povećanja plata i cijena nekih potrošačkih proizvoda koja se obično ne mijenjaju često ili naglo.

Da li ste spremni za plaćanje?

Da li će ovaj najkonkurentniji sektor pomorstva moći da pregovara o povećanju cijena?

“Na sreću, sve više i više brodovlasnika sada razumije vrijednost koju menadžeri dodaju poslovanju i spremni su da plate veće naknade nego što su ranije plaćali”, tvrdi Vinay Gupta, izvršni direktor Union Marine Management Services.

Izvor: Splash247

Podijeli vijest:

Leave a Reply